Нова ТВ, 29.10.2015 г.

Словесни престрелки в Европейския парламент заради смяната на времето. Евродепутати от целия политически спектър поискаха от Европейската комисия да сложи край на практиката да въртим стрелките два пъти в годината.

Смяната на времето харчи повече, отколкото пести, смятат противниците на идеята.  Започнало с цел икономия, днес, 100 години по-късно, това причинява здравословни проблеми на 20% от европейците,  показват данните от проучване на 9 университета, което беше цитирано в пленарната зала в Страсбург.

Много хора се оплакват от физически дискомфорт заради въртенето на стрелките.  „8% от европейците не могат да спят, имат храносмилателни проблеми, страдат от депресия, което пък води до диабет, затлъстяване и какво ли още не”, коментира евродепутатът Павел Свобода от групата на Европейската народна партия.

„ЕК приема сериозно загрижеността ви. Запознахме се с различни проучвания по темата. Те обаче не са еднозначни за ползите и вредите от смяната на времето”, заяви от своя страна Виолета Булц, еврокомисар с ресор „Транспорт“.

След което Свобода заяви: „Очевидно е, че за Европейската комисия здравните проблеми на 20% от гражданите нямат никакво значение. Комисията не обръща внимание и на огромните разходи, които се правят. Това е скандално”.

ЕК казва, че няма да отмени правилото, докато не се убеди категорично във вредата му, но и страната ни може сама да вземе това решение.

„Единственото изискване на европейско ниво е свързано с това кога да правим смяната, а не дали да я правим“, коментира Ани Алашка от Българската стопанска камара.  От години тя води битка срещу смяната на времето. Най-малкото, защото икономията от това носи едва по лев годишно на всеки българин. „Личното ми мнение е, че не може нашето здраве да се равнява на лев годишно”, коментира тя.

И докато светът навън се вълнува от смяната на времето, на едно място в България този въпрос отдавна е получил своя отговор. В манастира в село Копиловци, стрелките не се въртят. За монасите времето е свято и на него не трябва да се посяга. „Икономически може и да има някаква полза, но със сигурност вреди на биологичния процес на  живите творения ”, смята отец Герман.


Резюмета от изказванията на евродепутатите по време на дебата:

Pavel SVOBODA – Група на Европейската народна партия (Християндемократи), Чешка република:

Заключенията относно лятното часово време бяха достатъчно ясни след направените проучвания. Искаме да пестим светлина и топлина, но проучването на 9 европейски университета показва, че промяната на часовото време води до здравни проблеми. 8% от европейците не могат да спят, имат храносмилателни проблеми, страдат от депресия, което пък води до диабет, затлъстяване и др. Лятното часово време се отразява много тежко върху хората с аутизъм.

Лятното часово време има пряка връзка с много заболявания, а разходите за медикаменти и др. средства за справяне с проблема, са 131 млрд. евро. ЕК заявява, че досега държавите-членки не са се оплаквали, следователно няма защо да се занимава с такъв незначителен проблем.

Очевидно, за ЕК здравните проблеми на 20% от гражданите нямат никакво значение. Комисията не обръща внимание и на огромните разходи, които се правят. Това е скандално!

Може би държавите-членки не се оплакват, но хората се оплакват. Те се обръщат към нас, представителите им в ЕП. Това би трябвало да е достатъчно за ЕК, за да се заеме сериозно с въпроса. Интересува ме дали ЕК смята, че заключенията на деветте университета са погрешни и дали има някакви причини за тази смяна на времето, по-важни от здравните.

Michael CRAMER – Група на Зелените/Европейски свободен алианс, Германия:

Смяната на времето се отразява на работния график и транспортните услуги. Доводите в полза на смяната на времето са поставени под въпрос от учените – няма никакви научни факти, които да доказват ползата от преминаването към лятното часово време, затова се присъединявам към доводите на колегата Свобода.

От проучването стана ясно, че енергийният ефект вече не е налице. Напротив – вместо да пестим енергия, ние по-скоро я пилеем. Трябва да се запитаме дали тази система на смяна на времето има вече смисъл.

Абсурдно е това, което правим. В САЩ разходите по промяна на времето са 1.7 млрд. евро. Ние разполагаме ли с толкова финансови средства, които да прахосваме просто така. Гражданите във всички държави-членки поеха инициатива за смяна на системата. Много писма получаваме.

Violeta BULC – Европейска комисия:

ЕК разбира, че регулярно гражданите настояват да се премахне лятното часово време. Обикновено те се аргументират със здравни въпроси и поставят под съмнение дали аргументите за приемането му са основателни. Комисията се отнася отговорно към тези съмнения. Проучванията за здравните проблеми са недостатъчно надеждни. Комисията няма разчет за икономическите ползи и вреди от смяната на времето. Затова причините, които са мотивирали приемането на Директивата за лятното часово време, все още е валидна, следователно не виждаме причина за ревизиране на директивата на настоящия етап.             (????)

Herbert REUL – Група на Европейската народна партия, Германия:

Госпожо Комисар, Вашият отговор е арогантен. Това, което казвате, е смехотворно, защото винаги, когато обсъждаме здравословни проблеми, ние се вълнуваме, а в този случай проблемът е наистина голям. Има ли изобщо основателни причини да се преминава към лятно часово време? Защо е необходимо непрекъснато да се оправдаваме, вместо да се върнем към обичайното часово време. Дайте ми една основателна причина за смяната на времето! След като няма смисъл от тази мярка, защо се прави? Виждаме, че следват единствено проблеми. Говорите за единния пазар… Той е, разбира се, важен, но нека се отнесем към въпроса сериозно. Когато в началото започнах да говоря по темата, никой не ме приемаше сериозно, но имайте предвид, че десетки хиляди хора се обръщат към нас.

Evelyn REGNER – Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент:

Вие не се интересувате от гражданите. Тук не говорим за единния пазар, а за времето, което е важна част от човешкия живот. Призовавам Ви да се премахне преминаването към лятно часово време. Говоря от името на всички ученици и учители, от името на хиляди граждани. По никакъв начин не се променят училищните програми при промяна на времето и децата трябва да стават още по-рано, за да ходят по тъмно на училище.

Merja KYLLÖNEN – Конфедеративна група на Европейската обединена левица – Северна зелена левица:

Директивата за лятното часово време се е изчерпала и имаме нужда от промяна, за да се сложи край на това преместване на часовника. Научните изследвания показват ясно, че се стига до смущения на съня. Това засяга основно възрастните и децата. Промяната на часовото време води до депресии и се харчат много пари за лекуване на здравословните проблеми, причинени от смяната на времето. ЕК иска ли да увеличи тази тежест. Да не говорим за икономическата цена. Не можем да не отбележим, че в Русия се отърваха от промяната на часовото време с аргумент, че това не е полезно за хората и времето. Крайно време е да престанем да се отнасяме несериозно към здравето на хората и животните.

Heidi HAUTALA – Група на Зелените/Европейски свободен алианс:

Наистина не е за вярване, че ЕС може да заяви, че ЕК говори сериозно, като гледаме отношението й към тази тема и изобщо отношението към засегнатите. Всеки път, когато пиша по темата, получавам хиляди отзиви. Това показва колко е важна темата за гражданите. Прилаганата директива е вече доста остаряла и трябва да бъде премахната. Лятното часово време трябва да остане в историята – то се отразява неблагоприятно и на икономиката, и на личния живот.

Olaf STUGER – Европа на нациите и свободите, Нидерландия:

Слава Богу, че времето не спира в ЕК и тя все пак се занимава с този проблем. Познавате ли последствията от лятното часово време, както и от зимното? Бих ви призовал да спрем да преминаваме към зимно часово време. Ако си останем на лятното часово време, ще имаме много повече ползи. Нека да премахнем преминаването към зимно часово време!

Heinz K. BECKER – Група на Европейската народна партия (Християндемократи), Австрия:

Както виждате, всички политически партии са възмутени от бездействието на ЕК и Съвета. Искаме да се преразгледа незабавно тази промяна, която се прави два пъти в годината. Искаме сериозен научен анализ. Онова, което Вие ни казвате, не е научна информация. Няма никаква полза що се отнася до пестенето на енергия, но има множество експертни мнения и научни изследвания от европейски университети и крюбиолози, които показват, че лятното часово време е свързано със значителни опасности. Тези опасности не са предмет на сериозен анализ. Разбира се, има и други важни въпроси в Европа, само че здравето на гражданите и разхищението на средства е също проблем. Увеличава се броят на пътните катастрофи. Виждаме от проучване в Австрия, че броят на катастрофите се повишава с 48%. Юнкер да провери дали законодателните актове функционират. В случая това не се случва.

Gilles LEBRETON – Европа на нациите и свободите, Франция:

40 години вече европейците сменят времето два пъти годишно. Трябва да последваме Русия, която спря тази практика. Трябва да се върнем към единна система. 2015 г. през март ние поставихме този въпрос, тъй като смяната на времето води до нарушения в съня, кардиологични проблеми, страдат и животните. От друга страна, няма доказателства, че икономиката има ползи от смяната на времето. Следователно, трябва да помислим защо го правим. 76% от французите имат проблеми с лятното часово време.

Anna ZÁBORSKÁ – Група на Европейската народна партия (Християндемократи), Словакия:

Благодаря на колегата Свобода за упоритостта, с която разглежда темата. Тази административна мярка е от миналия век. Време е да помислим, дали доводите, които са били основателни преди 100 години, са основателни и днес. ЕК гледа на тази тема с ирония. Администрацията не трябва да се отнася по този начин към инициативите на ЕП. ЕК е задължена да представи предложение за анализ на повдигнатата тема. Приканвам Ви да погледнете по-сериозно на въпроса.

Doru-Claudian FRUNZULICĂ – Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент,  Румъния:

Моите деца отиват сутрин на училище, тъй като се променя часът, те излизат на светло, а не на тъмно и аз предпочитам децата ми да тръгват на училище на светло, а не на тъмно. Трябва да анализираме влиянието. Не е сега моментът да повдигаме тази тема, на фона на другите тежки проблеми в Европа. Заедно с това, не съм съгласен с арогантността на ЕК.

Notis MARIAS – Европейски консерватори и реформисти, Гърция:

Масовото участие на колегите и страстите около дебата показва, че проблемът е сериозен, но вие не се отнасяте достатъчно сериозно в ЕК. Години вече говорим. Виждате обаче, че проучванията показват, че е вредно. Има достатъчно аргументи, че смяната на времето се отнася зле върху европейската икономика и че има много разходи. Самите граждани са обезпокоени, затова ЕК трябва да направи сериозно проучване и да даде сериозен отговор.

Bronis ROPĖ – Група на Зелените/Европейски свободен алианс, Литва:

Благодаря на колегите за това, че повдигнаха въпроса. Нека обърна внимание на още един сектор, върху който промяната на времето се отразява негативно. Селскостопанските производители трудно могат да обяснят на животните си, че е настъпила промяна във времето. Промяната на времето има значителен отрицателен ефект върху животните, които също имат биологичен часовник, който не може да бъде променен по административни причини.-

Tomáš ZDECHOVSKÝ – Група на Европейската народна партия (Християндемократи), Чешка република:

Ако днес имаше гласуване за Вашата кандидатура за комисар, щях да ви попитам за причините за промяната в часовото време и, ако Вашият отговор беше този, който дадохте сега, мисля, че нямаше да гласувам за Вашата кандидатура.

500 000 граждани на Европа искат да се премахне това толкова остаряло явление. Човек би очаквал да се отнесете сериозно към мнението на европейските граждани. Престанете с иронията по този въпрос и сериозно да обсъдим въздействието върху здравето!

Beatrix von STORCH – Европейски консерватори и реформисти, Германия:

Вижте само какъв дебат водим днес. И левицата, и десницата са обединени в позицията си, а това рядко се случва. Единни сме, защото гражданите не искат смяната на времето. ЕК трябва да даде отговор. Необходимо е да защити необходимостта от промените на часовото време. Кажете ни защо се сменя времето – досега не сме чули отговор.

Michaela ŠOJDROVÁ – Група на Европейската народна партия (Християндемократи), Чешка република:

Иска ми се ЕК да приеме присърце въпроса. Г-жо Комисар, Вие представлявате тук ЕК, затова се обръщам към Вас. Причините, поради които повдигаме настоящия въпрос, са многобройни. Трябва ли да се местят стрелките просто така напред-назад? Можем да покажем на хората, че европейските институции могат да се справят с този технически проблем бързичко.

Seán KELLY – Група на Европейската народна партия (Християндемократи), Ирландия:

Моите наблюдения ме направиха доста скептичен към лятното часово време. Радвам се на това, което чух като аргументация от колегите. Очевидно е ясно, че има нужда от премахването на директивата. Това няма да струва нищо и съм убеден, че гражданите ще са доволни. Защо, след като Русия го направи, ние да не можем? Или ни е страх, че те се оказват прави, а ние не.

Violeta BULC – Европейска комисия:

Ясно е, че представителите на всички партии са тук, за да обсъдят въпроса и поставянето му се чува. Има аргументи и за, и против лятното часово време. Сред държавите членки има голяма разнородност по темата. Наистина доста от проучванията се съсредоточават върху потенциалните отрицателни последици за здравето, но все още няма нищо убедително. Основната ми цел е да се запази единният пазар, което означава решението по този въпрос да бъде единодушно и да се вземе от всички, затова ЕК на този етап държи на действащата директива. Ако обаче се получат нови данни като част от един по-систематичен подход, сме готови да преразгледаме директивата.


видеоВижте видеозапис на всички изказвания ТУК!

Translate »