Нямам  претенциите да съм политолог или социолог – аз съм проЗт филолог, но винаги съм била политически активна и от години следя внимателно процесите на българската политическа сцена. Така че имам известна смелост да извадя някои изводи от актуалната (след)изборна ситуация.

Още през януари, когато ПП и ДБ пристъпиха към формиране на предизборна коалиция, някъде писах, че в политиката 1+1 не е задължително да прави 2 – понякога просто си остава 1, а в конкретния случай и по-малко 🙂 Какво постигнаха с това обединение двете формации? На миналите парламентарни избори (през октомври 2022 г.) общият брой на гласувалите за ПП и за ДБ е 692 627 души, а общият им изборен резултат е 27,64%. На настоящите избори двете партии, вече обединени в коалиция, получиха 619 592 гласа (със 73 035 по-малко от октомври), а резултатът им е 24,54% (3,10% по-малко от октомври). Дори в чужбина за тях са гласували 9252 души по-малко.

Защо гласоподавателите не припознаха в лицето на ПП/ДБ възможностите за така исканата промяна?

  1. Защото с макар и краткия си престой във властта тази коалиция успя да забърка редица каши и скандали, а лъжата й стана запазена марка.
  2. Защото това е един политически Франкенщайн без ясна идеология и физиономия, формиран единствено на базата на мерака за власт. Избирателят е в пълно неведение въпросната коалиция какви политики ще следва – леви или десни, при положение че ПП са откровени левичари, а ДБ се самоопределят като крайно десни. Пак питам: Каква политика ще следват? Или ще е в стил „всеки сам си преценя“?!
  3. Защото лидерите й (а и основните й поддръжници) правят всичко възможно, за да изглеждат елитарни – всички, които не споделят вижданията им, са плебс, ганьовци, простаци, примитивни хорица и пр., и пр. С подобен подход трудно се печелят избиратели! Вижте къде печелят най-много гласове – в Пловдив (град), София (град) и Русе. Само че Пловдив, София и Русе не са България!

На този фон, никак не е изненадващо, че:

  1. ГЕРБ се завръща на бял кон – техните зулуми започнаха да изглеждат като детска игра на фона на глупостите, които сътвориха ПП/ДБ. Разбира се, само така изглежда, защото вълкът козината си мени, но нрава – не. Не вярвам ГЕРБ да са станали бели и добри! Но в настоящата ситуация са определено в по-добра кондиция от преките си конкуренти.
  2. „Възраждане“ дърпа сериозно напред. 102 215 българи повече са гласували за тази партия спрямо предишните избори и това е най-големият ръст на електорална подкрепа за всички участници в настоящите избори. За сравнение, ГЕРБ увеличават подкрепата си с около 35 000 гласа, ИТН – със 7 500, ДПС – с 1 900, а останалите калкулират загуба (БСП – 7 000 гласа по-малко, ПП/ДБ – 73 000). Защо „Възраждане“ става все по-любима на българите партия? Публичното им говорене във висока степен отговаря на мисленето и очакванията на хората – факт, който останалите политически сили силно подценяват в опитите си да са „модерни“ и да следват някакви измислени и наложени отвън „ценности“. Според поговорката, не е луд, който яде баницата, а който му я дава. Казано иначе, баницата на Коцето е замесена от останалите партии и коалиции! И възходът на „Възраждане“ ще продължи, докато останалите формации не влязат в час!
  3. ДПС запазва твърдо позициите си и дори леко дърпа напред (основно с гласовете от Турция, откъдето има 8000 гласа повече от предишните избори, благодарение връщането на хартиените бюлетини и затварянето на очите за множеството нарушения на изборното законодателство). Стабилното представяне на тази партия не е изненада, основно поради факта, че това е всъщност единствената наистина „професионална“ партия у нас – монолитна (без вътрешен разнобой), с ясна визия, ясни послания, стабилна структура, опит в „правенето“ на избори и т.н.
  4. Левицата (и в лицето на БСП, и на новата лява формация – Мая Манолова, Татяна Дончева & Co.) няма какво да я коментирам изобщо – такова животно у нас няма! Това е твърде парадоксално, като се има предвид, че сме най-бедната държава в Европа, а бедният гражданин обикновено е с леви убеждения и очаквания, но… БСП за малко да остане последна по големина група в парламента, а другата формация с големи мъки едва мина 2% от гласовете.
  5. 61% от избирателите или не са гласували, или не подкрепят никого! При 6 594 593 имащи право на глас, негласувалите (3 915 359) и гласувалите с „Не подкрепям никого“ (108 842) са общо 4 024 201. Това е звучен шамар за политическата ни класа! Всъщност „Не подкрепям никого“ удари абсолютния рекорд за всички времена, откакто съществува като опция, и дори може да си сформира парламентарна група, защото мина 4-процентовата бариера за влизане в парламента 🙂

Слави Трифонов лично за мен е най-голямата изненада на тези избори. Честно казано, и през ум не ми е минавало, че странната му политическа формация отново ще попадне в Народното събрание, особено след като се и разцепи по стар български обичай. Все си мислех, че народът се е наиграл и повече няма да му хрумне да пуска гласа си за тези псевдополитици, но… Нямам никакви конкретни очаквания от присъствието им в парламента, освен отново да се правят на много важни и интересни, макар вече нито да са толкова важни, нито пък са интересни.

И накрая, но не по важност – връщането на хартиените бюлетини очевидно не изигра ролята си за увеличаване на избирателната активност (изключвам активността в Турция!). Единственият видим ефект беше неразборията с изборните протоколи и цялостното затрудняване на процеса. Така че дълбоко се надявам новото Народно събрание (НС) да ревизира ретроградното решение на предишното НС за смесен начин на гласуване (с машини и с хартиени бюлетини).

Сега започва „най-забавната“ част – първите две политически сили ще се чудят как да убедят избирателите си, че предварително планираната им прегръдка трябва да се състои. Публична тайна е, че господарите (от ул. „Козяк“) на тези две формации ги натискат да направят общо правителство, но също така е ясно, че наесен предстоят местни избори и ГЕРБ със сигурност има намерение да ги спечели, което ще бъде невъзможно, ако управлява съвместно с ПП/ДБ. Чудно е що за политически брак би било да се вземат изчагъртани и изчагъртващи 🙂 Така че, правителство „ГЕРБ+ПП/ДБ“ е едновременно силно възможно и силно невъзможно. Следващият в списъка – „Възраждане“, е невъзможно да събере подкрепа за сформиране на самостоятелно правителство, а от изявленията на Костадинов стана ясно, че опцията за тяхно участие в коалиционно правителство не съществува.

Предстоят интересни седмици и още по-интересни месеци. Най-вероятно е да продължи да ни управлява служебно правителство, а към началото на есента пак да ни поканят пред урните и ние пак да отидем за гъби 🙂

Translate »