Събудих се от мазния глас на Лорер и разни мисли заприпкаха в главата ми, та реших да ги споделя.

Преди миналите избори от „Продължаваме промяната“ високомерно отклониха идеята за коалиране с ДБ. Сега голям мерак демонстрират – май надменността им се сломи или поне ги налазиха известни съмнения относно възможността да постигнат сериозен изборен резултат, ако се явят самостоятелно.

От друга страна, ДБ изглеждат доста по-умерени в желанието за коалиране от това преди миналите избори.

Всичко това вероятно не си струва да бъде коментирано, ако ПП и ДБ не тръгваха към създаването на някакъв политически Франкенщайн – коалиция без идеология, без физиономия, основана единствено на мерака за власт.

Знам, че в България „идеология“ е мръсна дума, но тя всъщност е много важна и неслучайно съществува като понятие. Защото идеологията е своеобразен пръстов отпечатък за една политическа формация. Този отпечатък дава яснота и предвидимост в поведението на съответната формация. Липсата на ясна физиономия и предвидимост означава, че към всеки един въпрос политическата реакция ще се основава не на ясна идеология, а на нечий конкретен интерес и този интерес обикновено не съвпада с обществения такъв.

Когато един гражданин иска да премине границата, му искат лична карта или паспорт, чрез който да се идентифицира кой е – как се казва, кога е роден, колко е висок, какви са очите и косата му и т.н. Когато една партия иска да премине бариерата за влизане в Народното събрание, ние забравяме да й искаме личната карта, а смело й отваряме вратата. Затова от няколко години насам се опитват да ни управляват партии с 5 точки в програмата си или с никаква програма, партии, които ни обясняват, че ще провеждат десни политики с леви средства (или беше обратното – не помня)…

Не ви ли намирисва това на нещо нередно, нещо „сделано“, натъкмено някъде задкулисно, в опит за замъгляване на българския политически пейзаж?

Докато гласуваме за политически димки и франкенщайновци, все на това дередже ще сме! На мен за 30+ години ми омръзна от политически експерименти и „спасители“. А на вас?

Ще ми се да видя ясна, силна десница и нормална левица, но… не виждам светлина в тунела, уви!

Translate »