Отсега да си знаете, че още нищо не сме видели от инфлация – тепърва ще цъкаме недоволно пред касите в магазините.

Всички (уж) социални мерки, гласувани с актуализацията на държавния бюджет, се оказват чист ПОПУЛИЗЪМ! Аако действително депутатите се вълнуваха от покупателната способност и социалната сигурност на гражданите, щяха да помислят как да компенсират нереално високите енергийни цени за производителите на стоки и услуги.

Компенсирането на високите цени на ел.енергията за небитовите потребители приключва на 30 юни – от 1 юли няма компенсации, цените на тока за бизнеса скачат поне двойно, а оттам започват да летят и останалите цени, защото няма бизнес, който работи на загуба – всеки допълнителен разход ще бъде начислен върху стоките и услугите за крайните потребители. Съвсем отделна тема е, че бизнесът става неконкурентоспособен (защото чуждите му конкуренти ползват много по-евтина енергия, т.е. продукцията им е с по-ниска себестойност) и не може да си позволи да качва продажните цени драстично – това автоматично се отразява да другите му разходи, които трябва да свие (най-лесно се свива откъм работна ръка, както е добре известно).

Нулевото ДДС на хляба отдавна вече е изядено – цената на насъщния няма да намалява, а ще нараства! Актуализираните пенсии всъщност ще се окажат по-ниски от досегашните, защото т.нар. увеличение вече е изядено от инфлацията.

Не на последно място, сред т.нар. небитови потребители са и огромен кръг обществени институции като болници, училища, детски градини, социални домове и т.н. Те също няма да издържат на новите енергийни цени, а това означава само едно – нови цени на предоставяните услуги.

Жалкото в случая е, че вече повече от година бизнесът не спира да говори, пише, протестира и предлага решения на енергийния проблем, но обществото е ГЛУХО. „Абе, да се оправя проклетият бизнес – нас не ни засяга! Нали нашият ток е евтин?!“ – това е нивото на мислене на редовия българин, уви. Но на редовия българин тепърва ще му се наложи да осъзнае, че ГО ЗАСЯГА, и то – много го засяга. Защото бизнесът и потребителите (гражданите) са скачени съдове – ако единият страда, и другият страда.

Затова много добре помислете следващия път, когато кълнете „гадните капиталисти“, които искат евтина енергия!

Помислете и, когато отново се явите пред избирателните урни, защото всички бели за икономиката и благосъстоянието на обществото ни тръгват оттам!

_______

ПП: Понеже се нагледах и наслушах на много тъпотии по темата „компенсации за бизнеса“, да уточня, че нито една фирма не е получила компенсация „кеш, брой, на ръка“ – компенсациите се плащат на разпределителните дружества, които срещу това са длъжни да продават ел.енергията на съответната по-ниска цена. Казано иначе, не мислете, че „лакомият бизнес“ е взел едни пари и си е купил луксозни коли, например – просто е получавал сравнително прилична цена на ел.енергията, но тези сравнително прилични нива на цените приключват утре!

Translate »