Войната в Украйна се оказа поредната разделителна линия за българското общество. Отново мненията са поляризиряни. Отново има фили и фоби… Отново медиите бълват непремерена доза информация и всяват паника…

Не вярвам да има нормален човек, който би одобрил военна агресия независимо къде се случва тя. Ужасно и почти сюрреалистично е, че в Европа отново има война.

Но тук се сещам за максимата „ако искаш мир, готви се за война“. Истината е, че за настоящата ситуация нямаше никаква подготовка.

За случващото се не е виновен Путин, а европейските политици, които с дългогодишното си бездействие му дадоха увереност, че може да безчинства безнаказано. Защото сега, колкото и да се напъват, не могат да го накажат.

Путин е повече от 20 години на политическата сцена. За всичките тези години би трябвало да е добре изучен и предсказуем. Защо изведнъж европолитиците се оказаха изненадани?

Изненада ли са имперските амбиции на Путин?

Изненада ли е жестоката зависимост на Европа от руските суровини?

Защо бяха пропилени десетилетия в общи политически нападки срещу московския велможа, вместо да се случат реални действия за енергийна и суровинна еманципация на Европа от Русия?

Не е луд, който яде баницата, а който му я дава! Та, пак повтарям – не е виновен Путин за това, че европейското управление е нефелно.

Отделна тема са американските интереси и те нямат нищо общо с хуманизма и миротворчеството. Тази война е изключително изгодна за САЩ, защото конкурентоспособността на европейската икономика ще се срине. Кой печели от това – Путин ли?

Уви, лицемерието се е превърнало в световна мода!

Ужасното е, че за пореден път в световната история от некадърното управление страдат обикновените хора, че остават без дом и препитание, че умират деца…

Молете се тази лудост да приключи по-бързо и щетите да се ограничат до минимум, макар да не съм никак оптимист.

ПП: Някъде срещнах коментар, че когато САЩ се разделят на 52 отделни държави, ще настъпи световен мир. Склонна съм да се съглася с това.

Translate »