Реших да ползвам електронните услуги на МВР, които шумно представиха вчера, и ето какво констатирах дотук:

1. За да им ползваш услугите, трябва да си се въоръжил с е-подпис или ПИК от НОИ (ПИК от НАП не може!). Това ме принуди да си извадя електронен подпис (срещу 61 лв. за три години, докато ПИК-овете са безплатни, но пък трябва да имаш поне два, за да си свършиш някаква работа). Няма лошо.

2. За да си ползваш електронния подпис, задължително трябва да влезеш в е-системата на МВР през Internet Explorer – с друг броузер НЕ СТАВА! Аз този малоумен ретро браузер не го ползвам от години, но… здраве да е, преглътнах и това неудобство. Впрочем, Internet Explorer е спрян за употреба от Microsoft преди 4-5 г., защото не е сигурен браузер, но МВР е над тези неща 🙂

3. Можеш да подадеш по електронен път заявление за подновяване на лична карта или паспорт, но НЕ и за шофьорска книжка (???). Т.е. за книжката ще трябва все пак да се затътря до МВР-то, което обезсмисля упражнението с е-заявлението за лична карта, нищо че вече го подадох. За подновяването на шофьорска книжка проверих и в Системата за сигурно връчване, където има възможност за всякакви е-услуги на всевъзможни администрации, но не и на МВР, т.е. МВР-то си е отделна губерния с отделна е-система, за чиито възможности пиша тук.

4. Можеш да заявиш издаване на лични документи само с обикновена поръчка (30 дни) – бърза НЕ МОЖЕ. Не че имам зор, но принципно не разбирам защо може обикновена, а не може бърза.

5. Можеш да провериш дали имаш някакви наказателни постановления и/или фишове за пътни нарушения, но системата само ти отговаря с „имаш/нямаш“, без да те информира, ако имаш, какви са, що са и пр. Пращат те отново на гишето.

Та, толкоз за е-управлението! Половината неща ги правиш онлайн, другата половина – офлайн. И тази втората половина прави безпредметна първата. С други думи, мижи да те лажем, че правим е-правителство.


вж. Пореден сблъсък с аналоговата администрация

Translate »