Категория:

Има нещо много сбъркано в тази криза.

1. От една страна, събират се наистина сериозни средства по линия на дарителските кампании, а те не са една или две. Много са и наистина хората даряват. От друга страна, тези, за които уж се събират тези дарения, продължават да страдат от недостиг на предпазни средства и консумативи.

2. От една страна, държавата от сутрин до здрач тръби какви чутовни средства дава (или ЩЕ дава) за преодоляване на икономическите последици от кризата и, най-вече – за запазване на работните места. От друга страна, опашките пред бюрата по труда са също толкова чутовни.

3. Твърди се, че има недостиг на маски и други предпазни средства, а в същото време, в момента почти всички бизнеси, които могат да си позволят да пренастроят производството си, започнаха да произвеждат именно предпазни средства и търсят пазар, но пазар няма. Впрочем, една част от продукцията си даряват, но и не може всичко да се даравя, защото и те работници трябва да хранят.

4. От телевизора на всеки извънреден брифинг ни обясняват какви нови тестове са закупили, дарили и пр., а в същото време, ако не си народен представител, заведен под строй за изследване, няма как да разбереш какво ти е (когато имаш симптоми!), ако не платиш едни 100 лева на частна лаборатория. А колко може да й се вярва на резултата, е една друга тема. Та, ако искаш да получиш минимална сигурност, трябва да си направиш втори тест за още 100 лв. Това вероятно е част от социалния атникризисен пакет.

5. Постоянно ни обясняват, че здравната система е претоварена, а в същото време пускат хора със симптоми за домашно лечение. За хората с други заболявания пък съвсем не искам да мисля в този момент, защото тях най-вероятно никой не ги отразява.

6. От една страна, най-податливи на вируса са възрастните хора, а от друга – техните доходи са единствените гарантирани от държавата и комай в някакъв момент масово пенсионерите ще хранят безработните си отрочета.

Мога да продлъжа с още короновани парадокси, но ще спра дотук, защото взе да ме блъска главата и ще започна да си търся корона-симптоми, а не ми се дават 100 кинта за тест 

Категория:

Translate »