Тези дни Баце на няколко места ряза ленти – златната мина „Ада тепе“ в Крумовград, „Перуника Хол“ в Албена и костинбродската инвестиция на „Кока-Кола“. Може и да пропускам нещо, но и тези трите стигат за целите на няколкото изречения, които смятам да споделя.

Чудя се с какви очи този човек реже ЧУЖДИ ленти, като няма никакви заслуги за частните вложения. Евентуалната му заслуга е да не е пречил (много).

Не се чудя, обаче, защо го канят, а причината е много простичка и е една-единствена. Причината е, че ако Баце не е там, медиите няма да отразят събитието. Та, не толкова за Баце, колкото за нещастните ни медии ми е думата. Защото наистина са адски нещастни – по-нещастни и долнопробни не бяха дори по времето на Живков.

Защото за медиите не е важно, че някой е вложил някакви средства, за да направи живота на N броя работещи и техните семейства по-добър, да създаде по-благоприятна обществена и/или екологична среда, и т.н., и т.н. За тях е важно Баце да е по риза с навити ръкави и да реже ленти, дрънкайки тъпотии – коя от коя по-големи. Циркът е важен!

Не е нужно нищо повече да говоря по темата, защото всички (дори и самите медии!) са наясно за какво иде реч.


Кратка финансова равносметка:

• Рудник „Ада тепе“ – 270 милиона лв.

• „Перуника Хол“ (Албена) – 50 млн. лв.

• „Кока-Кола“ (Костинброд) – 40 милиона лева

_____________

ОБЩО: 360 млн. лв. ЧАСТНИ инвестиции!

За сравнение, поддръжката и ремонтите на магистрала „Хемус“ струват 160 млн. лв., а дострояването на липсващите 134 км трябва да излязат около 1,3 млрд. лв. (впрочем, пак наши, а не Негови пари!)

И тези инвестиции се случват, не заради прекрасната бизнес среда (както безсрамно твърди величеството), а защото въпреки ужасната среда, родният бизнес някак оцелява, че и се развива. И точно заради смелостта да го прави при тези условия, трябва да му се свали шапка, а не да бъде хулен ката ден. И не Баце осигурява високите заплати, а същият този хулен ката ден бизнес го прави. И утре, като почнете да псувате лошите работодатели-изедници, замислете се, че получавате заплатите си благодарение на тях, а не на някой друг!

А… и не е зле да си заслужите заплатите, защото социализмът отдавна приключи (това за протокола) и никой не плаща за бъркане в носа и спане на бюрото. Омръзна ми да слушам колко ниски били заплатите от хора, които си гледат непрекъснато часовниците и не им хрумва, че може да поработят малко по-ефективно, та и на повече от едно място.

Translate »