Категория:

Всеки, който поне веднъж в живота си е попълвал данъчна декларация, знае колко досадно, неприятно и времеемко занимание е това. Точно по тази причина всяка година отлагам гадното задължение за последния момент – все на 29-30 април пиша, бриша, смятам, псувам… Абе, мъка!

Тази година реших по-навреме да свърша тази работа и, „О, откритие!“ – вече можело и онлайн да се попълва пустата му декларация. Естествено, за целта трябва да сте се сдобили с ПИК – нещо, което дълго отлагах, но миналата година най-сетне направих и определено не съжалявам.

Опитът ми от днес показа следното: време за попълване – 10 минути, време за плащане на данъка (също онлайн) – 2 минути.

Извод: Електронизирането на администрацията прави живота ни лесен и дори плащането на данъци е почти приятно занимание 🙂

Похвално е, че НАП е най-напред с материала по отношение на електронизацията и точно този факт стои някак парадоксално на фона на неистовите усилия на същата тази администрация да върне бизнеса назад във времето на хартиените бележки (някои го определиха като „времето на Флинтстоун“) чрез умотворенията си в Наредба Н-18.

Та, сега съм в тежка дилема – да ги похваля, или да ги нахокам. Защото си заслужават и двете – и хвалбите, и хокането. Защото НАП е като двуликия Янус във вариант „електронизиран Флинтстоун“.

Честно казано, изумена съм от магарешкия инат и дебелоглавие, което ръководството на МФ и НАП проявяват по отношение на Н-18. Защото и за децата вече е ясно, че Наредбата е абсолютно недоносче и дори авторите й признават този факт. Големият въпрос е, след като са наясно, че са сътворили нещо като нищо на света, защо продължават с упорството и отказват да помръднат от моста, който така са запречили, че само след няколко месеца сами ще се чудят в коя посока да поемат. Защото ефектите от идиотската Наредба тепърва ще се усещат – дори не толкова от бизнеса, колкото от самите данъчни „корифеи“. И ще го разберат, когато бленуваните 300 млн. лв. допълнителни данъчни приходи (заради които уж бяха сътворени промените в Наредбата) се окажат поне 300 млн. лв. ПО-МАЛКО приходи от предвидените.

А милионите, които бизнесът ще изгуби междувременно, кучета ги яли… Ама, то, целият бизнес кучета го яли, ако питате НАП/МФ. То на тях бизнес им не трЕбе – те са си самодостатъчни! Само не се сещам, като не остане кьорав бизнес, който да им плаща данъци, как ще си оправят годишните отчети. А това, което най-силно ме измъчва, е откъде Баце ще намери кинти за магистралките си 🙂 Мъка, мъка…

„Който нож вади, от нож умира“, гласи народна мъдрост, а народните мъдрости са… мъдри 🙂 Така че, ще поживеем и ще видим харакирито, което НАП сама си сътвори с Н-18. Проблемът е, че масрафът ще го платим всички – и бизнес, и граждани! Всички! Само Горанов нищо няма да плати за пореден път…

Категория:

Translate »