Тази неделя – 31 март, местим стрелките на часовниците, за да преминем към т.нар. „лятно часово време“. Точно в 3:00 часа през нощта трябва да върнем стрелките с час назад, което значи, че ще имаме с час по-малко за сън.

За мнозина смяната на времето е ненужно, дори вредно занимание, което влияе отрицателно на здравето на хората. И въпреки че темата за отпадането на смяната на времето бе широко обсъждана на най-високо европейско ниво, а Еврокомисията предложи то да бъде преустановено още тази година, ще се наложи да почакаме до 2021 година, реши Европейският парламент. Дотогава всяка страна-членка трябва да реши дали да остане на зимно или лятно време.

Освен негативен психически и здравен ефект обаче, въртенето на стрелките има и други, икономически ефекти.

В исторически план смяната на времето е въведена с цел икономия на енергия. Днес обаче, посочва Алашка, това съображение вече е изгубило смисъла си. Според нея за България е по-подходящо да се приеме стандартното астрономическо часово време, т.е. така нареченото „зимно“.

Мненията на хората по въпроса обаче са доста разнопосочни. Каквото и решение да бъде взето обаче, посочва Ани Алашка, е важно предварително да бъдат изчислени икономическите ефекти от единия или другия режим върху различните сектори на българската икономика, за да се избере оптималният вариант.

тв. Европа

Все още няма отговори

Leave a Reply

СПИСЪК НА ПУБЛИКАЦИИТЕ
Отворете | Затворете
Translate »