Тази неделя – 31 март, местим стрелките на часовниците, за да преминем към т.нар. „лятно часово време“. Точно в 3:00 часа през нощта трябва да върнем стрелките с час назад, което значи, че ще имаме с час по-малко за сън.

За мнозина смяната на времето е ненужно, дори вредно занимание, което влияе отрицателно на здравето на хората. И въпреки че темата за отпадането на смяната на времето бе широко обсъждана на най-високо европейско ниво, а Еврокомисията предложи то да бъде преустановено още тази година, ще се наложи да почакаме до 2021 година, реши Европейският парламент. Дотогава всяка страна-членка трябва да реши дали да остане на зимно или лятно време.

Освен негативен психически и здравен ефект обаче, въртенето на стрелките има и други, икономически ефекти.

В исторически план смяната на времето е въведена с цел икономия на енергия. Днес обаче, посочва Алашка, това съображение вече е изгубило смисъла си. Според нея за България е по-подходящо да се приеме стандартното астрономическо часово време, т.е. така нареченото „зимно“.

Мненията на хората по въпроса обаче са доста разнопосочни. Каквото и решение да бъде взето обаче, посочва Ани Алашка, е важно предварително да бъдат изчислени икономическите ефекти от единия или другия режим върху различните сектори на българската икономика, за да се избере оптималният вариант.

тв. Европа

Translate »