бТВ Тази сутрин

„Важно е и да се обясни добре на хората какво означава едното и другото време“, коментира Ани Алашка от Българската стопанска камара

В неделя местим стрелките на часовника с един час напред, за да влезем в крак с лятното часово време. Междувременно с голямо мнозинство Европейският парламент подкрепи предложението на ресорната комисия по транспорт и туризъм за премахване на сезонната промяна на часовото време през 2021 г.

„Догодина трябва да кажем върху кое време ще фиксираме стрелките си. Важно е да не го направим в последния момент, а да използваме ефективно времето от една година, за да проучим какви са реалните обществени нагласи. Важно е и да се обясни добре на хората какво означава едното и другото време“, коментира в предаването „Тази сутрин“ Ани Алашка от Българската стопанска камара.

По думите й е важно да се проведат разговори на политическо ниво със съседите ни, за да не се окажем в различни часови пояси.

Д-р Иван Кокалов заяви, че е „за“ зимното часове време, защото то всъщност е астрономическото и е свързано с биоритмите в човешкия организъм. По думите му трябва да се фиксираме върху здравето на хората и работоспособността им.

„От смяната на времето се увеличават стресът, депресиите, случаите с инсулт и инфаркти“, коментира той.

Ани Алашка допълни, че трудовият травматизъм също много нараства заради недоспиване и липсата на концентрация.

Припомняме, че след голямо проучване на Европейската комисия миналата година стана ясно, че европейците не искаме да променяме времето на лятно и зимно. Европейският парламент обаче реши, че още две години ще сме в този режим. После всяка държава ще решава сама за себе си кое време предпочита.

В българската анкета участваха около 17 000 души. Според социологическо проучване 47% от българите предпочитат да остане зимното часово време. Близо 32% от анкетираните обаче бяха за постоянно лятно часово време.

Много експерти тогава заявиха, че допитването не е представително и обективно, защото хората нямат ясна представа за реалните ефекти от едното и другото часово време.

Translate »