БНТ

Решението да се отмени смяната на часовото време едва ли ще се осъществи преди 2021 г. Прогнозата дойде миналата седмица от Австрия, която е ротационен председател на Съвета на ЕС. На този фон дебатите у нас за избор на лятно или зимно часово време продължават. Представители на различни браншови организации настояват за нова национална анкета по темата.

Въпреки че крайният срок България да обяви националната си позиция за смяна на часовото време наближава, такава все още няма. Според проучванията, и бизнесът, и медицината са категорични, че часовото време не трябва да се сменя. Консенсус обаче няма по въпроса на какво време да се остане – лятно или зимно.

По време на дебатите днес стана ясно, че проучването, направено от МС в края на октомври, не може да бъде представително. В него лек превес взе лятното часово време.

От неправителствени организации поискаха ново национално проучване с по-добра кампания.

Според евродепутата Момчил Неков зимното часово време е по-подходящо. Причината – 70% от търговията на България е в рамките на ЕС, а близо половината компании работят с клиенти от централноевропейски държави. По този начин бизнесът ще бъде конкуретноспособен.

Момчил Неков, евродепутат: Това означава, че ако те изберат зимно, а ние лятното разликата ще стане два часа. Ако вземем един нормален, стандартен работен ден това означава, че сутрин ще имаме два часа разлика с тях и вечерта два часа, което влияе върху транспортните услуги, комуникациите, въздушния сектор.

Проучване на Българската стопанска камара показва, че лек превес сред бизнеса има зимното часово време. Близо 20% от анкетираните са заявили, че не могат да преценят кой ще е най-полезният вариант за тях. Лятното време пък обслужва по-адекватно селското стопанство и земеделието. Решаващ според експерти трябва да бъде да бъде гласът на хората.

Ани Алашка, говорител на БСК: Хората са този ценен ресурс, от който зависи доброто функциониране на икономиката. Eдин в не добра кондиция човек не може да бъде производителен. По-активни са хората в светлата част на деня. Не трябва да се пропуска също, че ние сме туристическа държава. Това е един важен сектор в икономиката ни.

Проучванията на ЕК до момента предупреждават, че некоординираните промени на часовото време в държавите членки ще имат негативни последици върху пазара. Затова едно от предложенията е да се синхронизират позициите със съседните страни.

Ани Алашка, говорител на БСК: Би било полезно максимално да намалим времевите разлики между отделните държави, включително тези, които сме най-близо на Балканския полуостров.

Беата Папазова, представител на Българската търговско-промишлена палата: Най-целесъобразно би било ако стандартното време се въведе в рамките на целия ЕС.

Д-р Петър Чипев, специалист по съня: Нашата позиция като лекари би трябвало да е твърдо да отпадне смяната на часово време. Към кое време трябва да останем това не можем да кажем, защото нямаме научни данни кое е по-добре за здравето.

Позицията на България трябва да бъде обявена в Брюксел най-късно до април 2019 г.

Translate »