Държавата ни е за психотест!

Категория:

Един психопат застреля жена си и едногодишното си дете, защото имал някакви спорове с половинката си. Наричам го „психопат“, без изобщо да се притеснявам от обвинения в набеждаване или каквото и да било, защото няма как да си наред с психиката, за да направиш нещо толкова чудовищно.

Старите хора казват, че където има комин, има и пушех – няма семейство без проблеми и спорове. Хората с нормална психика, обаче, ги преодоляват, а онези с ненормалната просто вадят един пистолет и решават генерално спора.

Тук следват логичните обяснения за принципно оскотялото ни общество, за изнервеното народонаселение, дори ако щете, за възпитанието в семейни ценности, за насилието в семейството и пр., и пр.

На мен, обаче, ми се иска да погледнем на темата и от един друг ъгъл. Този човек (с нестабилната психика!) е бил охранител, ерго минал е през най-малко два психотеста – един за упражняване на професията и един за носене на оръжие. След като и оръжие е носел, и професията е упражнявал, значи е издържал двата психотеста (!).

Следите ли ми мисълта?

В обкръжението си имам доста ловци и знам как всяка година, за да си заверят разрешителното за оръжие, плащат едни пари (между 20 и 50 лв.), за да им ударят един печат върху един документ. Пито – платено! Плащаш – годен си и смело носиш оръжието!

Пак питам дали ми следите мисълта? Дано я следите, защото и аз от години се опитвам да проследя мисълта на законодателя, който е решил, че това е начинът да се контролира носенето на оръжие, но така и не успявам да я проследя докрай.

Мен ако питате, ползата от тези психотестове е точно толкова голяма, колкото и ползата от службите по трудова медицина, например. Всичко е за пари, приятели, и за нищо друго! Никой не се е загрижил за нашата сигурност и добруване – грижата е единствено в посока „оборот да става“.

Съжалявам, че сведох разговора за този толкова брутален случай до едни толкова тъжни житейски реалности, но… такива са житейските реалности – брутално цинични!

Впрочем, в дневния ред на утрешното правителството заседание е включена следната точка:
19. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ОДОБРЯВАНЕ ПРОЕКТ НА ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ОРЪЖИЯТА, БОЕПРИПАСИТЕ, ВЗРИВНИТЕ ВЕЩЕСТВА И ПИРОТЕХНИЧЕСКИТЕ ИЗДЕЛИЯ. Внася: министърът на вътрешните работи

Това само за протокола…

Категория:

Translate »