Понеже евробюрократите пак създадоха смут в системата с часовото време и сега очаквам масово медиите да излязат със заглавия от типа „Отлагат премахването на двойното часово време“, държа да направя ВАЖНО УТОЧНЕНИЕ:

Независимо какво чиновниците в Брюксел решат да правят или да не правят, ние имаме суверенното право да спрем въртенето на стрелките! 

И по действащата директива НИКОЙ НЕ НИ ЗАДЪЛЖАВА да си сменяме времето. Единственото ни задължение е, ако решим да го правим, това да става в строго определен ден и час, еднакъв за целия ЕС.

Не за първи път пиша и говоря това, но явно продължава да съществува неразбиране по темата, затова си позволявам да го припомня. И няма да спра да го припомням, докато чугунените глави на „Дондуков“ 1 не стоплят, че могат да правят някои неща самостоятелно. Знам, че им е трудно и че предпочитат да ползват формулата „Европа каза“, обаче в този конкретен случай Европа НЕ ни е казвала да си местим стрелките – сами сме го решили, сами можем да го отменим!

Прочетете я най-сетне тая пуста Директива 2000/84/ЕО и, по-конкретно – чл. 2: „(2) ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ държавите-членки прилагат разпоредбите за лятното часово време, за функционирането на вътрешния пазар е важно да бъде определена обща дата и час за началото и края на лятното часово време, които да бъдат валидни в цялата Общност“.

„При положение, че“= „Ако сте решили да го правите“ – КОЕ НЕ Е ЯСНО?

Не местете стрелките

Translate »