бТВ Новините

17 хиляди българи участваха в допитването дали да преминем към изцяло лятно или изцяло зимно часово време.

Резултатите – 96% от  гласувалите са против редуването на зимно и лятно време.

Това означава, че в неделя ще преместим стрелките с час назад – най-вероятно за последен път, и ще преминем към астрономическо или зимно часово време.

Според проучването на енергийното министерство 51% от гласувалите предпочитат за постоянно да бъде избрано лятното часово време, докато в полза на зимното са гласували 38% от анкетираните. 7% не са конкретизирали предпочитания.

Психолозите смятат, че хората предпочитат лятното часово време, защото става тъмно по-късно.

„Този светъл час, който получаваме при лятното часово време, е много важен за нас, защото тогава времето е много по-топличко”, обясни психологът Ина Антонова.

При избора дали да останем на лятното или на астрономическото време трябва финансова обосновка, смята бизнесът. За едни сектори е по-изгодно да се съмва по-рано, а за други – да се мръква по-късно.

Резултатът от държавната анкета се размина драстично със социологическото проучване по същата тема. Затова според Българската стопанска камара допитването не може да се нарече представително.

„Там не беше зададен конкретен въпрос, бяха оставени участниците в анкетата да отговарят в свободен текст”, обяснява Анна Алашка от БСК.

Очаква се България да заяви окончателната си позиция пред Европейската комисия, а срокът е до април 2019 г. Един от докладчиците по темата в Европейския парламент – Момчил Неков, изтъква, че ако останем на лятно часово време, ще загубим конкурентоспособност.

„Над 50% от цялата търговия по последни данни е със страни, които спазват централно европейско време като Германия, Франция и Испания. В национален интерес е да запазим разлика с тях максимум на час, както е в момента”, коментира Неков.

От министерство на икономиката отказаха коментар, тъй като експертите им са в Русия.

Translate »