бТВ „Тази сутрин“ – „Чети етикета!“

 

Около 17 хиляди души се включиха в допитването на Министерството на енергетиката. Какво е вашето мнение?

След голямо мащабно проучване на Европейската комисия стана ясно, че европейците не искат да променят времето на зимно и лятно.

Всяка страна трябваше да направи свое собствено допитване на национално ниво и да внесе своето предложение. От Министерството на енергетика пуснаха подобна анкета, която приключи вчера, в нея обаче се включиха не повече от 17 хиляди души.

Според проучване на „Екзакта” привържениците на зимното часово време да бъде постоянно у нас са по-често жени, хора на възраст над 59 години и жители на провинцията.

В полза на избора на лятното часово време за постоянно се изказват по-често хора на възраст между 30 и 40 години, високообразовани респонденти и жители на столицата.

Профилите на подкрепящите тези две позиции са показателни за това, че съществуват прагматични и рационални аргументи сред определени групи хора.

Това предполага да се проведе широка и открита дискусия по въпроса, за да се стигне до оптимален избор.

Така ще се даде шанс и на хората без мнение по темата да направят своя избор. Още повече, че въпросът кой вариант ще бъде предпочетен за страната ни не е предрешен.

Темата в студиото на bTV коментираха представители на бизнеса, на лекарите и на родителите.

Според Ани Алашка от Българската стопанска камара допитването по въпроса у нас не може да се нарече национално. Причините – липсва информационна кампания, не е бил зададен конкретен въпрос и не са били обяснени реалните ефекти от това да се премине на постоянно лятно или постоянно зимно време.

Според д-р Сотир Марчев обаче в България реално сме поставени пред избора за повече или по-малко лятно време с оглед на географските особености на страната.

А според Васил Николов – родител, в България масово няма разбиране за това какво е лятно и зимно часово време.

Какво е вашето мнение? Споделете в анкетата на „Тази сутрин”!

Translate »