След днешното изявление на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че възнамерява да сложи край на лятното часово време, в медиите и най-вече в социалните мрежи настъпи голямо жужене по темата.

Масовата обществена реакция до момента е силно положителна, но заедно с това хората започнаха да задават въпроса в какви срокове ще се случи спирането на тази отживелица. Не са малко и онези коментиращи, които се притесняват, че ще бъде фиксирано постоянно лятно часово време, а те искат да се запази стандартното такова.

Заради всички тези вълнения и поради факта, че от години следя темата, позволявам си да отправя следния призив:

[stextbox id=’warning’]Не бързайте нито да се радвате, че са премахнали двойното време, нито да страдате, че ще остава постоянно лятно време! [/stextbox]

За да разберете защо, ето малко пояснения по въпроса:

[stextbox id=’download’]Кога и дали ще бъде премахната смяната на времето?[/stextbox]

За да бъде премахната или променена Директивата за часовото време, трябва да се мине по дълга и нелека процедура през всички основни евроинституции – Европейска комисия, Съвет на ЕС и Европейски парламент. Комисията трябва да предложи промяната, а Съветът и Парламентът да я одобрят. Всичко това едва ли е възможно да се случи за по-малко от половин година (дори мисля, че това би бил изключително оптимистичен вариант), което означава, че в най-добрия случай промяната би засегнала пролетната смяна на стрелките през 2019 г., но това е малко вероятно.

Независимо от това дали и кога европейските институции ще премахнат смяната на часовото време, ние можем да го направим още сега, защото Директивата по никакъв начин не ни задължава да си въртим стрелките. Единственото, което сме задължени е, АКО искаме да сменяме времето, да го правим в точно определен ден и час, еднакъв за целия ЕС. В Директивата е записано следното: „(2) При положение, че държавите-членки прилагат разпоредбите за лятното часово време, за функционирането на вътрешния пазар е важно да бъде определена обща дата и час за началото и края на лятното часово време, които да бъдат валидни в цялата Общност“.

За да спре въртенето на стрелките в България, достатъчно е българското правителство да отмени собственото си постановление, с което тази мярка е въведена. Това може да стане още на следващото заседание на Министерския съвет или на което друго решат. Не се налага решение на Народното събрание! Не се налага одобрение от страна на ЕС! Представете си, дори и Папата не сме длъжни да питаме по темата 🙂

[stextbox id=’download’]Върху кое време ще се фиксират стрелките?[/stextbox]

Решението и на този въпрос е в ръцете на националното ни правителство, а не на еврочиновниците! Институциите на ЕС могат само да препоръчват, но не и да ни нареждат кое часово време ще си изберем.

Каквото и решение да бъде взето, ще го приема, стига да се прекрати превъртането два пъти годишно на проклетите стрелки. Призовавам и всички Вас – преглътнете личните си предпочитания в името на това тормозът да бъде прекратен!

Това, за което всички ние би трябвало да настояваме, е:

  1. Правителството най-сетне да предприеме самостоятелни стъпки за премахване на двойното време, защото това е ИЗЦЯЛО в неговите компетенции и правомощия.
  2. Преди да реши окончателно върху кое време да фиксира стрелките, да попита хората кое от двете времена предпочитат.

Изобщо, добре би било родните управленци да се научат да консултират решенията си, както е добре и да имат малко повечко самостоятелно мислене, като спрат да се оправдават с ЕС.


Ето как биха изглеждали изгревите и залезите при фиксиране на стрелките върху стандартното или върху лятното часово време:

 

Точна справка за часовете на изгрев и залез във всеки ден от 2018 г. можете да видите ТУК

Толкова от мен!

Надявам се да съм била полезна 🙂

Translate »