Bloomberg TV


Вредите от смяната между лятното и зимното часово време са повече, отколкото положителните ефекти. Това каза Анета Алашка от Българска стопанска камара, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов. Поводът за гостуването ѝ беше наближаването на крайния срок (16-ти август) за допитването на Европейската комисия към гражданите да бъде ли запазено лятното часово време както и кое часово време предпочитат.

Първоначалната идея за превъртането на стрелките е била да се пести енергия.

„В България пестим от енергия около 54-60 стотинки на човек годишно от лятното часово време, което е пренебрежим фактор и не може да бъде съпоставенo с вредите от мярката върху човешкото здраве“.

Анета Алашка добави, че на пръв поглед това изглежда само здравен проблем, но той има и икономическо изражение.

„Всички сме наясно, че един недоспал, разконцентриран човек има опасност да направи много бели в работна среда. Един път нараства възможността от трудови злополуки, друг път се намалява и производителността на труда“.

Пряко последствие е безсънието, от което се оплакват, че страдат 45% от европейците.

Негативно отражение има в селското стопанство, където животните се стресират от смяната на режима си.

„Твърди се, че единственият печеливш сектор от смяната на времето, е туризмът. Това е един много измамен ефект. Това колко е часът не може да се отрази на желанието ни за консумация. Мисля, че директен ефект няма“, каза събеседникът.

Тя заяви, че преобладаващата част от света не върти стрелките. Практически това е цяла Азия – Индия, Китай, Япония, вече и Русия, Турция. Към смяната на времето прибягват основно САЩ, Канада и ЕС.

Целия разговор вижте във видеото.

Translate »