Щрихи от родната действителност…ТОЛ-системи и майки, които трябва да Му се махнат от главата


По-високи такси за административни дела и някой екстри за избрани съдии предвиждат промени в Административнопроцесуалния кодекс, който през седмицата беше приет от парламента.

По-високи акцизи за нагреваемите тютюневи изделия предвиждат други законодателни промени, които също станаха окончателен факт тази седмица, след като НС ги гласува на второ четене в пленарна зала. Очакванията са от тази стъпка през последното тримесечие на тази година в бюджета да влязат нови 15 млн. лв. (ако изобщо някой може да направи подобни разчети, но такива сметки извади другарката Менда).

И двете деятелности на депутатите силно плачат за президентско вето по ред причини, върху които сега няма да се спирам, но и да има вето, резултатът едва ли ще се промени – осигурени са нови милиони за хазната.

След последното си заседание МС обяви откриването на процедури за предоставяне на концесия на четири морски плажа – „Златни пясъци“, „Китен – Атлиман“, „Созопол – централен“ и „Приморско-север“, за които в държавния бюджет ще влязат общо най-малко 2 млн. лв. Освен от плажни концесии, очакват се и допълнителни приходи от концесии на различни видове находища, за които МС даде зелена светлина в няколко поредни заседания.

Дотук с ръста на приходите, които очевидно държавата цели да си осигури.

Какво е положението с разходите?

Пак тази седмица правителството реши за изграждането на прословутата ТОЛ-система да отпусне допълнителни 180 млн. лв. От краткото съобщение на Правителствената информационна служба не става ясно защо се налага това допълнително финансиране, след като избраният за изпълнител консорциум „Капш трафик солюшънс“ пое ангажимент да въведе системата за своя сметка, като си възвърне инвестицията чрез събраните приходи.

На този фон, майките на деца с увреждания протестират ефективно в цялата страна вече два месеца, а за понеделник (30 юли, 17.00 часа) планират протест пред Народното събрание, защото държавата се чуди (!!!) откъде да намери 105 млн. лв. горница, за да изпълни исканията им. Към днешна дата за социални услуги за хора с увреждания държавата разходва около 270 млн. лв. годишно, т.е. искането е тези средства да се увеличат с около 25 процента. Но държавата се чуди! Да й се неначуди човек…

Когато стартира протестът на майките в началото на м. юни, социалният министър отиде при тях, изслуша исканията им и пое ангажимент спешно да внесе нов Закон за личната помощ. Това стана повод премиерът да му поиска оставката, министърът да си я подаде, премиерът да му я приеме вечерта, а на сутринта да му я върне, заради силния обществен натиск – най-вече този на майките. Това типично за Борисов паркинсоново движение приключи с крилатата реплика „Щом това е министърът, който им харесва, да седнат да направят така, че тази тема да ми се махне от главата“. Обаче, те така и не Му се махнаха от главата, а стоически продължиха да протестират и да търпят унижението да бъдат безмълвно заобикаляни от минаващите пред палатките им депутати и министри.

Впрочем, пак тогава (когато изрече прословутата реплика за махането от главата) Борисов заяви, че за да угоди на протестиращите майки, ще трябва да вземе средства от учителите, пенсионерите, армията или МВР. „На кого да угодим – едни искат 3-4 млрд. лв. за отбрана, други искат двойно увеличение, а бюджетът е един“, отсече тогава Борисов отново в до болка познатия му стил да противопоставя едни обществени групи на други, без да решава проблемите нито на едните, нито на другите. Важното е той да е в бяло и да е невинен!

В края на юни омбудсманът Мая Манолова внесе в парламента проекта на Закон за личната помощ и изрази надежда, че до парламентарната ваканция през август законът може да бъде приет. Видно от справката за движението му в Народното събрание, обаче, едва ли тази надежда на Манолова е реалистична, защото законопроектът не е помръднал и на йота, а 1 август чука на вратата.

Че законопроектът ще бъде обсъждан чак есента, потвърди и социалният министър Бисер Петков, който очевидно е забравил получената през юни подкрепа и обвини майките в анархизъм, а с това натрупа нова доза напрежение.

По всичко личи, че сагата скоро няма да приключи. Големият въпрос е дали Борисов ще се удари по челото и рязко ще се сети откъде да намери необходимите средства, за да потуши напрежението, или ще ползва ситуацията, за да предизвика предсрочни избори и да се освободи от разпадащата се патриотична коалиция.

Translate »