Днес в НС беше внесен проект за промени в Закона за акцизите и данъчните складове, а вносители са безпрецедентно голям брой депутати – цели 64 парчета (основно от ГЕРБ, начело с Менда Стоянова, и няколко от ПатрЕотите).

Според готвените промени, от 1 октомври т. г. за кутия „нагреваеми тютюневи изделия“ (разбирайте IQOS), вместо сегашните 0.93 лв. акциз, ще се плаща 3.54 лв.!

Предложението е мотивирано с „повишаване на бюджетните приходи и предотвратяване на възможностите за укриване на данъци„. Интересни аргументи, като се има предвид, че приходите от акцизи от тютюневи изделия през тази спрямо предходната година нарастват със 75 млн. лв.[1], което е сериозен ръст на фона на мижавите 13 млн. лв. повече при горивата и 6,5 млн. лв. при алкохола. Що се отнася до потенциалните възможности за укриване на данъци, любопитно е на какво се базират подобни опасения, след като става въпрос само за един производител и едва ли е трудно да бъде контролирано съдържанието на тютюн в неговите изделия, респективно – да се следи коректното облагане на въпросните изделия.

Всъщност, зад тази загриженост за фиска прозират интересите на едно Дебело Момче (ДМ), чийто цигарен бизнес търпи все повече щети от навлизането на IQOS на българския пазар. Месеци наред медиите на въпросното момче водиха злостна кампания срещу IQOS, като бълваха всякакви измишльотини за вредата от новите цигари. Всичко това се случваше на фона на периодично появяващите се резултати от научни изследвания, според които „емисиите на карбонилни съединения, като формалдехид и ацеталдехид, при IQOS са намалени с около 80-90% в сравнение с конвенционалните цигари, а емисиите на летливи органични вещества, като бензен и бутадиен – с 90-99%“. За тези проучвания, естествено, медиите на ДМ геройски мълчаха.

Въпреки медийните напъни на ДМ, потребителите на IQOS нарастват с всеки изминал ден, затова момчето реши да задейства механизма на икономическата принуда чрез законодателни мерки. Ако законодателната промяна стане факт (а е сигурно, че ще стане!), кутия филтри за IQOS, която сега струва 5 лв., ще поскъпне поне с 2,50 лв. и сериозно ще надвиши цената на кутия обикновени цигари от най-масовия клас.

Повече от очевидно е, че целта е част от потребителите на IQOS да се върнат по чисто икономически подбуди към конвенционалните цигари, а и да се ограничи броят на ентусиастите, насочващи се към нововъведението на „Филип Морис“.

Нали уж управляващите се стремят към ограничаване на вредите от тютюнопушенето? Нали уж се грижат за нашето здраве? След като са толкова загрижени, защо правят финансово неизгодна една доказано по-безвредна алтернатива на цигарите?

Нормалната логика предполага по-безвредните алтернативи да се насърчават чрез различни данъчни и организационни облекчения. Например, електромобилите са освободени от такси за паркиране. По същата логика, би следвало IQOS да са освободени изобщо от акциз, още повече че няма европейско изискване за подобно облагане (факт, който и вносителите на законопроекта признават в мотивите си). У нас, обаче, действа друг вид логика – логиката на изгодата за определени персони. Тук всичко е обърнато като през криво огледало. Важното е далаверата да върви, пък хората кучета ги яли!

Всъщност, хората (потребителите) в този конкретен случай изобщо не са включени сред заинтересованите страни. В предварителната оценка на въздействието на законопроекта (която, разбира се, е повърхностна и е само за отбиване на номера) като заинтересовани страни са посочени: 1. Производителите и вносителите на тютюневи изделия и 2. Министерство на финансите (Агенция „Митници“).

Това не е първата, нито ще е последната лобистка законодателна промяна, но е пореден пример за безпардонното, дебелокожо поведение на народното ни представителство. С измислени, изсмукани от пръстите мотиви внасят всевъзможни предложения и изобщо не се вълнуват дали ще им повярваме, или не. Всъщност, те много добре знаят, че не им вярваме, затова дори не се напъват да измислят качествени лъжи, а са го подкарали директно през просото.

Вижте ги – наредили са се 64 подлоги на ДМ, за да доказват верността си към него. 26% от всички народни избраници официално са заявили принадлежността си към един конкретен приятелски кръг. Сигурно има поне още толкова, които са пропуснали да се подпишат под клетвата за вярност към ДМ, какъвто по същество е този законопроект.

Ха, сетете се в каква държава живеем! Не че не го знаете, де…


[1] По данни на МФ – http://www.minfin.bg/bg/statistics/12 (бюлетини за м. май 2017 и м. май 2018 г.)

Още по темата: 

Translate »