Този уикенд за 39-ти път ще преминем към лятно часово време. Като добавим и 38-те пъти превъртане на стрелките към стандартното часово време всяка есен от 1979 г. насам, оказва се, че вече 77 пъти са ни размествали по изкуствен начин биологичния часовник, без да ни питат искаме или не, без да се интересуват как ни се отразява това, но най-важното – без да дават ясен отговор защо го правим и каква полза има от това действие.

Броящите се на пръсти привърженици на двойното часово време се опитват да ни пробутват три основни аргумента в подкрепа на тази вредна практика:

  1. Че се пести енергия,
  2. Че се удължава денят, а това подпомага туристическата индустрия, например,
  3. Че хората се чувстват по-добре, когато денят е по-дълъг.

И трите аргумента са лесно оборими:

  1. Пестенето на енергия вече е под въпрос. Дори има проучвания, които показват тъкмо обратната тенденция – към увеличаване разхода на енергия, поради увеличеното ползване на климатици през летните месеци. Ако в началото на миналия век, когато за първи път е въведено местенето на стрелките в следвоенна Германия, уличното осветление е било на въглища и ръчно включване, то днес в масовия случай уличното осветление се управлява от фотоклетки, които изобщо не се вълнуват какво показва стрелката на часовника, а дали е светло. Светлото пък не зависи от ръчното превъртане на часовниците, защото на някой така му е хрумнало, а зависи само и единствено от законите на физиката и астрономията.
  2. И със, и без местенето на стрелките денят се увеличава до 22 юни всяка година, а след това започва да намалява до 22 декември, след което цикълът на увеличение и намаление се повтаря. И така милиарди години… Колко е дълъг денят не зависи от стрелката, а отново от законите на физиката и астрономията. Кои, за Бога, сме ние, дребните човеци, да си въобразяваме, че можем да променим вселенските закони само с едно превъртане на часовниковата стрелка? Много пъти съм споделяла една притча, но пак ще я повторя. Обяснили на един стар индианец причината за смяната на времето, а той отговорил: „Само глупав човек може да вярва, че като отреже парче от горната част на одеялото и я пришие към долната, ще удължи одеялото“. Толкова за удължения ден 😊
  3. Вярно е, че хората се чувстват много по-добре, когато денят е по-дълъг, времето е топло, а пиенето на бира в парка с приятели е истински кеф. Но дали по-дългият ден зависи от стрелките? Виж т. 2 😊

Толкова за ползите. Всичко останало са само и единствено вреди – вреди за здравето и концентрацията на хората, вреди за икономиката. Ако ползите бяха наистина ползи, едва ли големи икономики като Япония, Китай, Русия, Индия и др. щяха да се откажат от смяната на времето. Впрочем, по-голямата част от света не си върти стрелките. Защо ли?

Истината е, че местенето на стрелките два пъти годишно е единствено въпрос на историческа инерция, подценяване на проблемите, които това действие причинява, и нерешителност от страна на правителството да действа самостоятелно, без поклони пред еврочиновниците.

У нас от няколко години насам хората все по-отчетливо поставят проблема на дневен ред, а политиците периодично се сещат да откъснат от сърцето си някой друг лаф по темата, но никой не дава ясен отговор кога този тормоз ще спре.

От зимата на 2016 г. Гражданско движение „ДНЕС“ води официална комуникация с институциите по темата, но родните чиновници традиционно отговарят с „Европа каза“ и с това смятат въпроса за приключен. От „ДНЕС“, обаче, продължават настоятелно да изпращат писма с искане за отмяна на ПМС №94/13.03.1997 г., въвеждащо лятното часово време, и вероятно ще продължат да го правят, докато не получат удовлетворяващо решение.

През последните пет-шест години се нагледахме на парламентарни питания (и в българското Народно събрание, и в Европейския парламент), които не доведоха до никакво адекватно решение на проблема. Европейските политици се оправдават с някакви измислени ползи за единния пазар, а българските политици се оправдават с Европа. Това било наше еврозадължение.

Да, ама, не! Нищо и никой не ни принуждава да си местим стрелките. Длъжни сме единствено, ако решим да го правим, то това да става в конкретен ден и час, еднакъв за целия ЕС. Чудесно! Хората са въвели ред и правилно са постъпили. Представете си какво би станало, ако всяка държава в ЕС започне да си върти стрелките, когато й падне. Но дотук с реда – оттук-насетне всяка държава е свободна да си прецени дали ще си сменя времето, или няма да го прави.

Питам аз кога дебелите управленски глави у нас ще проумеят, че всичко зависи само и единствено от тях, а не от ЕС, и кога ще ни попитат какво мислими по въпроса – искаме или не искаме да ни правят на маймуни два пъти годишно. Не че не ни правят на маймуни ежедневно, де, но поне една идиотия по-малко, ако може, да ни прилагат.

А какво мислим е ясно! Ще цитирам само най-новите проучвания по темата. В началото на февруари т. г. вицепремиерът Томислав Дончев направи импровизирано проучване чрез собствените си профили в социалните мрежи и резултатът показа, че от общо гласували 1200 души 80% са против смяната на времето, а 20% са „за“. Тази седмица Нова телевизия пусна подобна анкета, където отново над 75% от анкетираните 4400 души са против, а под 25% са за смяната на времето. Аналогична анкета пусна и бТВ – резултатът е 79:21 % в полза на премахването на смяната.

И това ако не е ясно доказателство за нагласите на хората, здраве му кажи!

 

Мога да се обзаложа, че над половината от онези около 20-25% привърженици на лятното часово време са такива, единствено заради аргумента „обичам по-дълго да ми е светло през лятото, за да си пия бирата в парка“, без да си дават сметка, че така или иначе през лятото денят е по-дълъг (вж. т. 2). Т.е. тези 20-25% поддръжници много лесно могат да преминат в другия отбор, ако малко повечко се замислят върху нулевите ефекти за продължителността на деня.

На фона на всичко това, продължавам да не разбирам защо управляващите тъпо и упорито отказват да прогледнат и да осъзнаят, че болшинството от българите искат тормозът на стрелките да спре. Какви допълнителни доказателства искат? Ако не вярват на тези анкети, да направят официално проучване. Убедена съм, че и референдум да направят, резултатът ще е същият.

А още повече не разбирам защо се запъват като магарета на мост, каква полза имат от запазването на тази вредна практика. Точно с това ли са решили да се правят на правоверни европейци? Ама, те и европейците вече не са толкова единни по темата. Дори напротив, все повече гласове се чуват и в европейските институции за премахване на двойното време. Официални гласове, брюкселски, не какви да е. Ами, чуйте ги, бре, джанъм!

Чуйте и нас, верните Ви поданици и електорални единици! Ако направите едно добро дело, може пък и да Ви се върне това добро. Знае ли човек 😊


Включете се в петицията срещу смяната на времето!


 

Translate »