Нов почин: „Дупка, милиционер, дупка, милиционер…“Помните ли репликата „Роднина, милиционер, роднина, милиционер…“? Култова реплика от култов български филм. Ех, какви филми имаше едно време…

От днес на мода е нова реплика – „Дупка, милиционер, дупка, милиционер…“. Такава е повелята на бащицата Борисов. Ех, какви премиери има днес… че и какви дупки…

Отворят ли се дупки, една част от полицаите поемат контрола на пътищата и стоят до дупките, докато не се запълнят“, поискал днес премиерът по време на извънредно заседание на правителството. Правилно сте разбрали – извънредно събра министрите, за да ги смъмри за дупките по пътищата. Те пътищата са му стара слабост, като е известно (той и министрите по пътищата си ги събира, но това е една друга тема).

Тази премиерска активност най-вероятно е провокирана от репортажи по бТВ и Нова ТВ, излъчени по стечение на обстоятелствата точно тази сутрин. Трябва да му се признае на министър-председателя скоростта на реакция, особено когато трябва да се реагира на медийни изяви.

Но да се върнем на призива за охрана на дупките от полицаи… Иновативно решение е – спор няма. Ако идеята е да се уплътни времето на полицаите, излиза, че нямат достатъчно работа. Оттук пък следва въпросът защо никакви ги няма по села и паланки да пазят хората от крадци и друг криминален контингент.

Твърдят, че ги нямало, защото били недостатъчно. Капацитет нямала полицията. Така поне аргументираха текстовете в Закона за частната охранителна дейност (ЗЧОД), които разрешиха на кметовете да сключват договори с частни охранителни фирми за осигуряване на реда в съответните населени места.

След като Президентът и Главният прокурор решиха да сезират Конституционния съд за текстовете в ЗЧОД, отговорни фактори от МВР се втурнаха да обясняват чрез медиите, че частните охранители били 200, че и 300-хилядна армия, която трябвало да бъде впрегната на ползу роду.

Да, ама, не! Оказа се, че не били компютри, а компоти…

  1. „Армията“ частни охранители не е 200 или 300 хиляди, а едва 50 хиляди души, т.е. в пъти по-малко от „данните“ на отговорните фактори в МВР. Лъжат ли, не знаят ли – и в двата случая не е ясно какво правят на публичните си постове.
  2. Не й е работа на частната „армия“ да извършва публични услуги, за които всички си плащаме през данъците, вкл. и въпросната „армия“ – и тя данъци плаща, и тя полиция издържа.
  3. Да обяснят отговорните МВР-фактори как става така, че родната полиция няма капацитет и е недофинансирана, след като по данни на Евростат България е лидер в ЕС по бюджетни разходи за сигурност (2,4% от БВП, при 1,7% средно за ЕС).

Нужно ли е да напомням, че всяка година поне по веднъж се актуализира бюджетът на МВР и държавата все вади от ръкава си някой и друг милион горница? Тази година допълните милиони започнаха да хвърчат още от първите дни на годината, когато с лека ръка премиерът отпусна 100 млн. лв. допълнително финансиране на силовото ведомство. Къде са парите, господа, „отговорни фактори“?

Как така все няма пари за болници, за лекарства, за образование, за пенсии…, а все се намират пари за МВР? И как така, след като все се намират нови и нови милиони, МВР-то все няма пари, полицаите все голи, боси и демотивирани ходят, колите все без бензин и т.н., и т.н.?

Не че очаквам някой да ми отговори на тези въпроси, но… да си ги задам все пак, ей така, за протокола.

Та, от дупките тръгнахме и пак до дупки стигнахме – черните дупки в бюджета на МВР… Премиерът се загрижил за асфалтовите дупки, но няма да е зле, ако вземе да се замисли и върху бюджетните, защото в тях е заровено кучето, от тях тръгват проблемите с липсата на каквато и да било сигурност – лична, фирмена, обществена. А липсата на сигурност е в основата на всички други беди – бягат инвеститори, бягат млади хора – всеки гледа да се спасява.

Докога ще я караме така, г-н бивш главен секретар на МВР и настоящ премиер (за трети път!)?


Ето малко лафове Борисови от днес:

[stextbox id=’grey’]

„Има обективни причини да се отворят много дупки по улиците – от минус 10-15 градуса за един ден стана плюс 20 градуса. То, дето се вика, ако е пломба на зъб при такава рязка температура – пада“.

„Администрацията на АПИ – слагате им светлоотразяващите жилетки. Полицията – ако трябва, една част от нея поема контрола на пътищата и стоят до дупките, докато не се запълнят. Това не може да продължава. Хората чупят коли, пукат гуми, а и това си е реална опасност за живота. И после им обяснявате, че в общи линии още година ще е така, докато влезе ТОЛ системата“.

„…Защото, като си счупиш джантата и пукнеш гумата – да говорим за европейска интеграция, Европейски съюз, европейско председателство… Последното, което минава на хората през акъла, е това. Двеста хиляди души администрация имаме! Ако трябва – всички ги изкарвате навън и докато не се поправи – стоят, алармират. И тогава ще видите как много по-бързо ще стане ремонтът“.

„Всеки кмет трябва да се срещне с теб и всеки да ти каже минават ли, не минават, как минават – и да му направиш връзка с мобилната група или с полицая, който 24 часа да му е на разположение“.

„След като мине анализът, влизат кметовете при теб, полицаите да са там. На всеки кмет по две минути да отделиш, да каже: „При мен идват; при мен не идват; при мен е добре; при мен не е добре – не съм ви видял очите или минават от дъжд на вятър“. Областният началник слуша, даваш му една седмица срок да се поправи. Там, където е добре – продължават така. Коалицията сме поели ангажимент да свършим работа по отношение на битовата престъпност, присъствието на полицията или видеонаблюдение. Оставяш всичко друго и се занимаваш само с това“.

[/stextbox]

 

Translate »