Собственикът на най-голямото електроразпределително дружество у нас решава да се оттегли от българския пазар и го прави. Защо така е решил си е негов проблем. На кого е решил да продава собствеността си, също изглежда като да е негов проблем. Така де – частник е и продава собствеността си на когото прецени. Логично.

Да, ама, не! Защото не става въпрос за какъв и да е бизнес, а за бизнес, подлежащ на антимонополни регулации и контрол, пряко засягащ живота на една-трета от населението и по-голямата част от бизнеса в България и, в този смисъл – елемент на националната сигурност.

Продажбата на ЧЕЗ стартира преди около година и за това време в публичното пространство периодично циркулираха имената на различни потенциални купувачи, сред които бяха групата на Христо Ковачки, консорциумът между „Приста ойл“ на братя Бобокови с турската STFA Yatirim, един от най-големите играчи на българския електроенергиен пазар Futurе Еnеrgу и Energo-Pro – вече доказал се у нас оператор в сферата на електроразпределението.

И, докато медиите се вълнуваха кога ще бъде финализирана сделката, въртейки основно името на Energo-Pro, изведнъж стана ясно, че купувач е никому неизвестната компания на Гинка Върбакова от Пазарджик, регистрирана през есента на 2017 г., с капитал от 50 000 лв.

43-годишната Гинка декларира, че от 20 години е в бизнеса, което означава, че едва 23-годишна е започнала своите бизнес активности. Хвала на таквизи оправни девойчици! Под въпрос е с какво образование е въпросната инвеститорка (говори се, че няма дори средно), но според нея това не било от съществено значение – той бизнес и без образование можел да се прави. И сигурно е права. Сетете се колко неграмотни роми се оказаха собственици на фирми… 😊

Та, бизнесменствала си Гинчето години наред и по някое време решила да прави ВЕИ-паркове. И хоп, от нищото се появил благоразположен бизнесмен, който на драго сърце й обезпечил крупен кредит, с който да изгради парковете. Абе, оправна жена, Ви казвам! Изградила ги, развила ги, утвърдила бизнеса си в енергийния сектор и пътьом решила да си купи най-голямото ЕРП. И отново хоп, появила се банка, която да й се върже на акъла и да й даде кредит от някакви си му там 300 млн. лева. Естествено, обезпечение по кредита ще е самата ЧЕЗ, т.е. банката ще е собственик на активите, докато кредитът не бъде изплатен. Разбирайте – една банка си купува един гарантиран полумонополен бизнес!

Гинчето не казва коя е банката. Търговска тайна било. Обаче пълзи слух, че иде реч за Българо-американската кредитна банка (БАКБ), собственост не на кого да е, а на бившата изгора на Б. Борисов – Цветелина Бориславова. Леле, каква изненада! Излиза, че БАКБ (т.е. Цветелина, ерго – Борисов) си купува ЧЕЗ. Ама, Борисов е крайно изненадан (?) и назначава проверка! Междувременно, реши да си разчисти сметките с енергийния министър Теменужка Петкова, която случайно се оказа в близки приятелски връзки с Гинчето. Както се казва, като свински черва са се оплели… Бушонът „Теменужка“ гръмна, но… дреме й на Теменужка, след като най-вероятно вече си е обезпечила не само своето бъдеще, но и това на поколенията си.

И точно тук идва големият въпрос: Защо властта ни третира като едноклетъчни? Наистина ли Борисов & Co. си мислят, че задкулисните им действия са така добре прикрити и така ювелирно изпипани, та българинът няма да заподозре за какво всъщност иде реч? И наистина ли вярват, че с една министерска оставка и с едно тв-интервю на скромна като интелектуални възможности дама ще затворят устите на наглеците, задаващи неудобни въпроси?

Сделката с ЧЕЗ била въпрос на частни инвестиции, а правителството не можело да се бърка в частно правни въпроси. Така ли? Ти да видиш! А дали пък този частно правен субект не подлежи на редица регулаторни механизми, с които няма как да не се съобразява и които няма как един инвеститор да не отчита, когато решава да прави подобни покупки? Казано иначе, дали пък Гинчето би тръгнала да си купува ЕРП, ако преди това не си е опекла работата с всевъзможните му там КЕВР, КФН и пр., които гледат Борисов между очите?! Ама, както стана ясно, оправно е Гинчето. Иначе, то нямало никакви политически връзки и протекции, само дето случайно познавала ресорния министър от някакви си му там 20-ина години. Чиста случайност!

„Всички пътища водят към Рим“, са казвали древните римляни. Съвременното българско измерение на тази фраза е „Всички пътища водят към Борисов“. И още една сентенция да не забравяме – „Chercez la femme“ (Търсете жената)!


ПП: По предварителна информация компанията, която се ръководи от Гинка Върбакова, е предложила около 320 млн. евро за „ЧЕЗ електроразпределение България“, „ЧЕЗ електро“, „ЧЕЗ трейд“ и малки ВЕИ активи – видинският соларен парк „Фри енерджи проджект Орешец“ и недовършената централа на биомаса в смолянско. Това е най-големият частен енергиен бизнес в страната с приходи за общо над 1.8 млрд. лв.
Translate »