БНР – Стара Загора

Не е оправдано нито икономически, нито здравословно, да въртим биологичния часовник и ритъма на живот на хората два пъти годишно. Това каза за Радио Стара Загора Ани Алашка от БСК и дългогодишен защитник на отмяната на въртенето на стрелките.

Днес в ЕП дебатираха отпадането на лятното часово време.

В резолюция днес Европейският парламент призова да бъде направена задълбочена оценка на смяната между зимно и лятно часово време и да бъде променен режимът, ако е необходимо.

Според евродепутатите множество проучвания не са успели да достигнат до заключителен резултат, но от друга страна, има индикации за негативни последици за човешкото здраве.

Вчера евродепутати от всички парламентарни групи настояха да се прекрати смяната на времето с мотива, че то се отразява негативно на здравето на хората.

Според анализ на Европейската комисия разместването на биологичния часовник се оказва нездравословно за близо 20% от европейците и най-вече за хората с лабилна психика, със сърдечно-съдови проблеми или с нарушения в ендокринната система. По думите на Алашка, ЕС не ни принуждава да сменяме времето, и ако спрем да го правим няма да последват глоби.

Цялото интервю на Нели Ангелова по темата можете да чуете в звуковия файл

 


БНР – Пловдив

Днес Европейският парламент излезе с резолюция да се направи задълбочена оценка на смяната на зимно и лятно часово време и да бъде променен режимът, ако е необходимо.

Според Ане Алашка това решение означава, че институциите на ЕС са все още далеч от крайно решение по проблема.

Европейската комисия каза, че няма категорични научни доказателства за вредата върху здравето от двукратната  смяна на часовото време през годината. В същото време обаче ЕК не дава и данни за икономическите ползи от тази мярка, каза Алашка.

По думите и, става дума за остаряла мярка, която не отчита технологичното развитие, особено в областта на енергетиката. От друга страна, изкуственото въртене на биологичния часовник на човека два пъти в годината със сигурност не е добро, добави тя.

Разговора на Елена Крушкова с Ани Алашка можете да чуете в ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ.

Translate »