Телевизионният водещ Светослав Иванов получи куп обиди и обвинения от медиите на депутата от ДПС Делян Пеевски след критичен към управляващите коментар в предаването си „120 минути“ по Би Ти Ви в неделя вечер. Така той се превърна в поредния журналист, атакуван заради позицията си. (Дневник)

Живеем в кошмарна държава! Държава, в която свободата на словото е на хартия и, слава Богу, (все още) в интернет. Държава, в която свалят критични към властта билбордове, критични към властта журналисти, критични към властта учени, лекари, учители…

Ако медийната картинка у нас продължава да изглежда по този (че и по по-лош от този) начин, няма да е далеч времето, когато ще станем като две капки вода със Северна Корея, а единствените позволени медии ще бъдат ПИК, БЛИЦ и останалите ПРЪЦ, както и фейсбук-профилът на Бойко Борисов, където целокупното народонаселение ще може безпроблемно да изразява своето благоговение пред Бащицата.

Признавам, че нямам абсолютно никаква идея как може да бъде прекратен целият този медиен апокалипсис. Дали пък малка стъпка в тази посока няма да бъде създаването на действително работещ регистър на собствеността на медиите. Защото към днешна дата съм почти сигурна, че никой не е в състояние да изброи всички издания, собственост на дебелото момче (то и самото момче сигурно не си ги знае вече).

Дали пък не е редно Комисията за защита на конкуренцията да се задейства за медийната концентрация, която всички (освен компетентните институции) виждат, че съществува „в целия й блясък“? Не че някой бръсне за слива КЗК, де, но… все пак… орган някакъв е там.

Дали изобщо осъзнаваме, че свободата на медиите е ключова за цялостното ни развитие като икономика и общество? И, докато сме несвободни медийно, ще продължаваме да си вегетираме в социалните мрежи, мрънкайки и чувстващи се в пълна безизходица.

Дали управляващите медиите и живота ни осъзнават, че кривото огледало, което така старателно лъскат всеки ден, рано или късно ще се счупи? Защото няма вечни неща – дори и кривите огледала имат срок на годност.

Translate »