Лекарства или тикви - въпрос на приоритетиСред темите, предизвикали силен обществен и политически отзвук през последната седмица, бе сагата около забраната за финансиране на иновативни лекарства през 2018 г. Такова решение взе миналия месец Народното събрание, а президентът Радев му наложи вето, което на 14 декември беше отхвърлено от депутатите, на фона на граждански протести.

Свидетели сме на тъжен водевил, който за пореден път политиците ни разиграват пред очите и който не е редно да подминаваме с лека ръка.

Най-вероятната причина да се стигне до решението за спиране финансирането на иновативни лекарства е, че бюджетното ни гуру Горанов е решило да спести някой лев, за да финансира със спестените пари някое инфраструктурно или друго чудо, на което Вождът да пререже лентичката и да си пише някоя червена точка пред електората. Народните Му представители, естествено, гласуваха предложението, за да не чупят хатъра на Лидера и неговия ковчежник. Вероятно са си мислили, че някакво си там спиране на някакви си там странни лекарства няма да получи обществен отзвук и всичко ще мине по мед и масло.

Да, ама, не!

Президентът взе, че вдигна пушилка и наложи вето. Народните Му представители със сигурност осъзнаха, че са сгафили, обаче… те никога не биха си признали грешка, защото и Той, и Те са безгрешни. И ни управляват безгрешно вече трети мандат. Та, бидейки безгрешни, отхвърлиха ветото на Президента. Тъй де, някакво си там президентче ще им се бърка в глобалната политика и ще им дава акъл… Ми че те акъл имат за цялата галактика!

Обаче, пак греда – протестите не спират, медиите също реват. Големият въпрос е как от лимона да направят лимонада и как от гафа да си направят имидж. И кой, мислите, пак ще им забърка лимонадата? Е, как кой – Той!

Той се появи на телевизора, през сълзи разказа как се е борил със заболяването на майка си, как е отделял от залъка и имота си, за да й осигури лекарства, и как ще направи всичко по силите си, за да убеди своите депутати да размислят и да променят решението си. Сиреч (Той много обича тази думичка), Той отново на бял кон ще спаси народа. А народът ще го гледа с благодарност и умиление, и на следващите избори пак ще си пусне бюлетинката за Него. Защото Той мисли за нас, народът! Той – това е народът! Народът – това е Той! Ние сме едно – заедно и завинаги, докато свят светува!

А всъщност, целият проблем е за едни 25 млн. лв., които като цяло са смешна сума, на фона на много други бюджетни разходи.

Само на последното си заседание правителството разпредели 730 млн. лв., по-голямата част от които за далеч не толкова спешни и животоспасяващи неща, каквито са иновативните лекарства и от които зависят хиляди онкоболни и хора с редки заболявания.

А знаете ли, че държавата е субсидирала с над 50 млн. лв. производството на ТИКВИ? Точно така – тикви! И по производство на тикви сме на първо място в Европа. Явно правителството ни е преследвало високи цели (да сме по нещо първи в Европа) и ги е постигнало. Но, за да ги постигне, ги е финансирало. Приоритетно ги е финансирало.

Та, всичко е въпрос на приоритети… 😊

Translate »