Българските банки – най-алчните банки!

Категория:

Българските банки – най-алчните банки!Едно време единственият в България телефонен оператор (БТК) ни „глобяваше“ с по-високи сметки за по-голямо потребление на услугата, в пълно противоречие с пазарната логика. Ама, каква пазарна логика може да търси човек в непазарна среда, каквато беше тогава?

Днес по аналогичен начин решиха да действат банките, които откриха нов начин да смучат от сметките на клиентите си, при това – на големите клиенти, с големите депозити. Та, измислили си банките нова такса – „комисионна наличност“. Ако имаш в депозитната си сметка, например, 1 млн. лв., в края на месеца банката ти прибира 500-600 лв. такса, защото си с висока „комисионна наличност“. Т.е. наказват те, че имаш повечко пари, с които същата тази банка оперира и печели на международните финансови пазари, например. Ще кажете „бълха ги ухапала тези с милионите“ и вероятно ще сте прави, но тук въпросът не е в размера на таксата, а в нейната безпринципност.

Нормалните банки в нормалните държави се стремят да привличат заможни клиенти, които да си депозират парите, защото тези пари работят за самите банки. За тази „услуга“ клиентът бива възнаграден с едно нещо, наречено „лихва“. Родните банки не само че не дават почти никакви лихви по депозитите, ами решиха и такси да налагат, за да си компенсират разходите по мизерните лихви, които дължат.

Така е у нас, но тук нито държавата е нормална, нито банките! А уж сме пазарна икономика… Трънки! Ако бяхме такава, банките щяха да се състезават за парите на всеки клиент, вместо да се чудят как да го изгонят.

Междувременно, управляващите приеха законодателни промени, според които плащанията в брой ще са възможни за суми до 5000 лв. – всичко над тази сума трябва да се разплаща по банков път. Това законодателно решение наля допълнителна вода в мелницата на банките, които, естествено, ще увеличат приходите си от такси за обслужване на разплащанията.

Такава е родната равносметка – управляващите се грижат за благополучието на банките, които пък се чудят как по-успешно да прилапат паричките на народа и на бизнеса. Да му мислят последните!

Категория:

Translate »