Неразположение…От стенограмата на тазседмичното правителствено заседание разбираме любопитни факти относно разположението и неразположението на част от министрите.

По собствените му признания, Валери Симеонов бил неразположен да гласува бюджета на Министерството на отбраната в частта за модернизацията на въоръжените сили. Според него, предвидените харчове могат да бъдат спестени в полза на други пера, тъй като и без друго нямало кой да лети на новите изтребители.

От своя страна, военният министър Красимир Каракачанов благодари на финансовия министър Горанов за разположението, благодарение на което заетите в МО ще получат 10-процентно увеличение на заплатите през идната година – нещо, което не им се е случвало от 2013-а насам.

Всички тези подмятания на тема разположение и неразположение са твърде интересни, като се има предвид, че размяната на реплики се случва не между кого да е, а именно между двамата вицепремиери от квотата на Патриотичния фронт. Очевидно, между патрЕотите в правителството се заражда някакво напрежение, но все още е трудно да се прогнозира докъде ще стигне то и дали ще има ефект върху стабилността на коалицията.

Явно Каракачанов и Симеонов решиха да си го мерят… рейтинга, а и възможностите за привличане на бюджетен ресурс за дейностите, които им е възложено да управляват. Но, ако на Каракачанов каузата е ясна – финализиране на прословутата сделка за изтребителите (разбирайте – включване в схемата за разпределение на комисионните), то не чухме от другия патриотски вицепремиер – В. Симеонов, какви идеи за харчове има. Като се има предвид, че той отговаря за икономическата и демографската политика, някак странно е, че не отрони и дума за това какви пари са му нужни и за какви ефективни демографски или икономически мерки, така щото и демографията и икономиката ни да тръгнат с някакви крачки напред към подобрение.

Хитрец се оказа Сидеров, като си се кротна в парламента и остави двамата си авери от ПФ да си разменят реплики и приоритети в рамките на правителството. Дали пък това съжителство в Министерския съвет на Каракачанов и Симеонов няма да провокира бъдещи разцепления сред патрЕотите? И дали от цялата неразбория печеливш няма да се окаже именно „кроткият“ Сидеров? Ще поживеем и ще видим докъде ще доведе патриотичното… неразположение.

Translate »