Този уикенд отново ще превъртим стрелките – за 77-ми път от 1979 г. насам.

По този повод припомням какво мисли родният ни премиер по въпроса за местенето на стрелките:

На криви чиновници Евросъюзът им пречи

Зимното и лятното часово време не трябва да се сменят, защото това прави нетрудоспособни много хора в продължение на две седмици всяка пролет и есен.

Проверил съм дали не може да запазваме времето си едно и също през цялата година, като Япония, но това се оказа невъзможно, защото сме поели ангажимент пред останалите страни от Европейския съюз.

Правилни са му разсъжденията на премиера, но в едно греши – НЕ СМЕ ПОЕМАЛИ АНГАЖИМЕНТ пред ЕС да си въртим часовниците два пъти годишно. Единственият ни ангажимент е, ако искаме да го правим, това да става в точно определен ден и час.

В чл. 2 на Директива 2000/84/ЕО е записано следното:

(2) При положение, че държавите-членки прилагат разпоредбите за лятното часово време, за функционирането на вътрешния пазар е важно да бъде определена обща дата и час за началото и края на лятното часово време, които да бъдат валидни в цялата Общност.

Крайно време е премиерът да издърпа ушите на съветниците си, които очевидно го подвеждат, и да ги накара да прочетат внимателно евродирективата за смяната на времето, защото до момента очевидно са прочели само заглавието й или просто са чували за съществуването й.

Освен директивата, да прочетат и отговора на Европейската комисия към Петиция 1477/2012, в който е записано: „Решението относно стандартното часово време попада в сферата на компетентност на държавите членки, а не в тази на ЕС“. Т.е. достатъчно е българското правителство да отмени собственото си Постановление Nº 94 от 13 март 1997 г. и никакво разрешение от Брюксел не му е необходимо.

А такъв хубав PR-ход ще си направят, ако, ей така, с едно простичко решение за няколко минути отменят проклетото ПМС и спрат терора над милиони българи. Хем и добър пример ще дадат на останалите европейски страни, чиито граждани също недоволстват по темата. Поне в едно да сме първи в ЕС 🙂

Translate »