Шуробаджанащина – епизод пореденДумата „шуробаджанащина“ комай ще се окаже най-експлоатираната в българския език в последно време. Поредният епизод от сагата се разигра днес, когато БСП и ГЕРБ си размениха обвинения за роднински връзки между властта и организираната престъпност.

Този път и името на премиерът Борисов попадна в обсега на престрелките – левият депутат Таско Ерменков напомни, че министър-председателят е бил съдружник с Пашата и че са работили с Маргините в една фирма. Освен това, Ерменков съобщи, че шефът на разузнаването Драгомир Димитров е втори братовчед на Борисов.

От ГЕРБ контраатакуваха с нови данни срещу „червения“ депутат Георги Стоилов, чийто брат беше арестуван преди няколко дни като член на организирана престъпна група. Борисовите депутати обориха тезата на Стоилов, че не е в близки отношения с брат си, с информацията, че до 2013 г. той е бил съдружник със съпругата на брат си във фирмата „Монарх мултигейм технолъджи” и се е занимавал с внос на ротативки за игра на комар.

Последва контраатака на контраатаката – на мушката на БСП попадна зам.-министърът на транспорта Ангел Попов, който беше обвинен в корупционни схеми, за които се знаело още преди неговото назначаване, тъй като браншовите организации подали сигнал до МС и премиера. В периода от 2012-2014 г., като шеф на Сдружението на българските превозвачи, той събирал пари от колегите си с цел да урежда издаването на разрешителни за превози. Премиерът знаел за скандала, но до момента не е реагирал по случая. За разлика от него, Прокуратурата реагира, но го направи едва днес, половин година след назначаването на Попов в Министерството на транспорта – главният прокурор Сотир Цацаров разпореди незабавна проверка във връзка с твърденията на БСП. Кога и как ще приключи проверката – времето ще покаже.

Междувременно, социологическата агенция „Галъп“ излезе с данни от експресно проучване на общественото мнение, според което 2.2 милиона (41% от анкетираните) са пълнолетните българи, които казват, че знаят за случаи на шуробаджанащина в своята община. В хасковския казус 45% вярват на Елена Йончева, а 17%  – на Делян Добрев. 8% – на нито един от двамата. „Явно масовото убеждение е, че подобни казуси са повсеместни в страната и това се приема дори автоматично“, коментират социолозите от „Галъп“. Това е тъжната истина – претръпнали сме!

Това, което прави впечатление в поредния епизод на сагата „шуробаджанащина“, е че под обстрел са второстепенни политически герои, с изключение на премиера Борисов. Георги Стоилов определено не е сред водещите фигури в БСП, а Ангел Попов се подвизава в правителството от квотата на Обединените патриоти.

Ако трябва да обобщим сериала до момента, то нещата изглеждат приблизително така: В първите епизоди отстрелват едри, но неудобни за партиите си риби, а в последващите епизоди на мушка е дребна цаца. От коя част на биологичното разнообразие ще е следващата доза рибоци за отстрел можем само да гадаем. Едно е сигурно – риболовът ще продължи, а водите от ден на ден стават все по-мътни и избистряне не се очертава.

А май точно от избистряне имаме нужда. И от наказания! Защото само с приказки и взаимни обвинения корупция не се бори и държава не се оправя. Напротив – положението става все по-забатачено и като че ли все по-непоправимо. Не това очаква редовият българин от онези, които си е избрал да го управляват. И ще им го припомни на следващите избори!… А, дано, ама, надали…

Translate »