Дежавю или… Как изпълнихме петилетката в ускорени срокове?Днес народните представители приеха Доклада за 2016 г. за изпълнението на Националната стратегия на РБ за интегриране на ромите (2012-2020 г.).

Според доклада, налице е:

  • 170% изпълнение на плана за обхванатите през 2016 г. роми в различни интеграционни дейности;
  • 150% изпълнение на плана за ромите, включени в дейности за повишаване на квалификацията и пригодността за заетост;
  • 185% изпълнение на годишния план за осигуряване на заетост.

Звучи ли Ви познато?

И по Живково време все така се изпълняваха плановете – направо в пъти, не в проценти, защото умишлено се залагаха занижени планови количества. „Петилетката в ускорени срокове“ беше ключова задача на всеки в социалистическата ни (тогава) родина. Така партията-майка БКП имаше какво да отчете на конгресите си, които се провеждаха точно през пет години. И отчиташе ли, отчиташе партията, а изводът трябваше да е, че ускорено се движим към светлото бъдеще.

Днес ни се случва поредното дежавю – съвременната партия-майка (ГЕРБ) отчита ли, отчита успехи на интеграционния фронт. Петилетката се преизпълнява в ускорени срокове, а светлото бъдеще ей го къде е – чука на вратата. И ромите интегрирани, и проблемите решени… Абе, живот!

Чудно защо при тези ускорени действия ни се случват случки ала Катуница, Асеновград и прочее. Може би защото не е вярно, че 90% от отпадналите от училище деца са именно роми. Може би защото не е вярно, че 70% от безработните са роми. Може би защото не е вярно, че затворите са пълни основно с роми. Може би защото не е вярно, че 80% от т.нар. „загуби“ в системата на ВиК и в енергетиката са благодарение на ромските кражби. Може би…

И понеже сме нискоинтелигентна нация и постоянно имаме нужда премиерът-слънце да ни ограмотява, да ни обяснява нещата „народному“, за да го разберем, за връщането на ромските деца в училище ни каза, че това е „магистрала в знанията“. А, какво ще кажете, а? Нищо не можете да кажете… Човекът от магистрали разбира, магистрали може да открива, та сега е решил да пренесе магистралните си компетенции в образованието. Добре че и Лилето Павлова не реши да се произнася по темата, че вероятно щяхме да чуем нещо за санирането на ромската интелигентност и образованост.

Проблемът на нашите управници е, че хоризонтът на мисленето им достига само до магистрали, саниране и обществени поръчки, а за ключовия за нацията ни демографски проблем ни предлагат основно доклади, представляващи набор от формални чиновнически отчети. Отново никой не се осмелява да каже в прав текст, че ромската интеграция у нас е мираж. Налице е пълен отказ от критичен анализ защо не се случва тя, какви са пречките и как те да бъдат преодолени. Всичко се изчерпва до стратегии, планове и отчети, които са си чисто отбиване на номера. А после се вайкаме, че ромите не учат, не работят, крадат, убиват и генерират социално напрежение.

Докога така, господа управляващи?!

Translate »