Е-правителство: А, дано, ама, надали…

Е-правителство: А, дано, ама, надали…Чета за похвалните усилия на управляващите да намалят бюрокрацията и си викам „а, дано, ама, надали“…

От есента вече нямало да ни искат цели 12 вида удостоверения на хартия, а администрацията щяла да си събира информацията по служебен път. Чудесно! Дай, Боже, да го видим това чудо на електронизацията! Само че с тези 12 проблема по-малко глобалният проблем „бюрокрация“ няма да приключи.

Ще дам само два примера, макар че примери от този род могат да се изкарат бол.

Казус 1: Спечелили сте обществена поръчка и трябва да сключите договор с възложителя. За целта трябва да му предоставите (съгласно чл. 58 от ЗОП) набор от документи, сред които: свидетелство за съдимост, удостоверение от НАП за липса на данъчни задължения, удостоверение от общината по местоживеене за липса на задължения към нея и (Забележете!) същото удостоверение, но от общината, в която е регистриран възложителят. Сега си представете как живеете в Силистра, а възложителят е регистриран в Петрич! И се опитайте да си отговорите на въпроса какво би следвало да пише в удостоверението от Петрич, след като нямате никакво взимане-даване с тази община! Ще пропусна да Ви насърча към разсъждения колко време, нерви и средства ще са Ви необходими, за да се разходите от Силистра до Петрич и обратно, при това в делничен ден.

Казус 2: Не сте получили по някаква причина писмото от общината, с което Ви информират за дължимите местни данъци и такси. Искате да си платите задълженията по банков път, а за целта трябва много точно (до стотинката) да знаете какво да попълните в платежното нареждане. Някак инстинктивно звъните на приятел в НАП с молба да Ви каже каква е сумата, но оттам получавате, първо, бурен смях (защото сте първият, който му звъни с цел да си плати, а не да крие данъци) и, второ, тъжна констатация, че няма единен данъчен регистър и НАП няма информация за местните данъци и такси. Единственото, което Ви остава, е да се разходите до общината, да повисите пред няколко поредни гишета, докато получите ценната информация.

Защо е трудно да се повярва на управленския порив към електронизация на публичните услуги?

Защото за електронно правителство си говорим вече 15 години, а то продължава да е мираж.

Защото за тези 15 години са похарчени по над 200 млн. лв. годишно (т.е. общо над 3 млрд. лв.!), а резултатът до момента е, че:

  • Само 8% от регистрите имат обмен и интеграция на данни с други регистри;
  • 1/3 от регистрите са само на хартия!
  • Едва 1% от документооборота минава през Единната система за междуведомствен обмен на документи (ЕСМОД);
  • 102 администрации предлагат 2826 е-услуги, като едва 4% от тях са за двустранна комуникация, а 74% са само предоставяне на информация, което е най-ниското ниво на е-комуникация.

Как си представяте вкарване в общ ЕЛЕКТРОНЕН обмен на административна информация, която се поддържа САМО НА ХАРТИЯ? Лично аз не си го представям.

Как си представяте, че администрацията ще си обменя информация, като само 1% от документооборота минава през ЕСМОД, а само 8% от регистрите са интегрирани (т.е. могат „да си говорят“ помежду си)? Лично аз не си го представям.

Иначе, стратегии, пътни карти и пари за тях има…

А колко е полезно въвеждането на електронно управление, е достатъчно да съпоставим някои показатели на България и Естония (страната с едно от най-ефективните е-правителства). По данни на Световната банка, необходимото време за получаване на оперативен лиценз в Естония е 16 дни, а у нас – 40 дни, необходимото време за стартиране на бизнес в Естония е 3,5 дни, а у нас – 18 дни. В Естония за справяне с изискванията на правителствените разпоредби мениджърите отделят 6,6% от времето си, а у нас процентът е 16,1. Времето за износ в Естония е 6 дни, а у нас – 18, времето за внос в Естония е 5 дни, а у нас – 17. В Естония времето за подготовка за плащане на данъци е 81 часа, а у нас – 423 часа. На този фон не е изненадващ и фактът, че за Естония Световната банка отчита нулева корупция, а у нас 8,9% от фирмите декларират, че са били подложени на искане за плащане на поне един подкуп!

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Translate »