Малко чиновническа скромност няма да е излишна46 560 лв. ще плати държавата за столове на чиновниците в Администрацията на Министерския съвет (МС). Това се разбира от обявена обществена поръчка за доставка на 113 нови столове, като средната цена на всеки е 412 лв. с ДДС. 35 от столовете са предназначени за администрацията на работещите по европейската програма „Добро управление“ в МС,  13 стола са за юристите на МС, а останалите 65 – за правителствената канцелария.

Няма нищо осъдително в това чиновниците да си подменят столовете – чиновникът и той е човек все пак. Приемаме, че старите им столове са амортизирани, създават им дискомфорт и това ги прави по-малко ефективни. А ние искаме ефективна администрация, затова нямаме нищо против дамите и господата на „Дондуков“ 1 да се чувстват удобно и нищо да не ги притеснява, за да работят само и единствено за благото на народа.

Осъдително е, обаче, въпросните столове да са доста над средния ценови клас, т.е. да влизат в категорията „лукс“. Столове на стойност над 150 лв. рядко си позволяват дори управители на фирми, а те сами си изкарват парите, не ползват парите на данъкоплатците.

Не по-малко притеснителен факт е, че в публикуваната обществена поръчка изключително детайлно са описани изискванията към доставчика – толкова детайлно, че е оставало само да напишат какъв цвят са очите му. Видно от записаното, многоуважаемите чиновници държат столовете, на който ще се връткат, да са „с ергономична седалка и облегалка, тапицирани във висококачествена естествена кожа клас SP, плавно регулиране височината на седящия, свободно люлеене на седалката и облегалката с възможност за заключване в изходна позиция, регулиране силата на люлеене според теглото на седящия, фиксирани подлакътници от букова дървесина, метална петлъчева основа, покрита с декоративни дървени капаци от букова дървесина, с минимален диаметър 700 мм., с цвят на кожата – капучино/кафяв“. Ни повече, ни по-малко! Ми, така де – това естествената кожа клас SP и буковата дървесина са си ключово условие за чиновническия комфорт. Само са пропуснали да напишат до колко килограма живо тегло да понасят въпросните столове, че по-голямата част от моделите позволяват максимално 120 кг, а това за чиновническата каста може да се окаже проблем.

При проверка в Google се оказва, че столовете, отговарящи на тези строги изисквания, не са кой знае колко много – вж. ТУК и  ТУК. Любопитна подробност е, че втората фирма предлага аналогичен артикул, със съвсем малки разлики в параметрите, но на двойно по-ниска цена. И, въпреки това, авторът на обществената поръчка е предпочел двойно по-скъпия модел. Защо ли?

Интересно е кое налага чиновническите четирибуквия да седят на столове от над 400 лв., след като има аналози за двойно по-малко пари?! Не че нещо, но… това са нашите пари и някак редно е да знаят какво мислим за харченето на нашите пари. Иначе, ако толкова държат да им е удобно, може да им закупим не столове, а направо матраци „Дормео“ – по-евтино ще ни излезе, а и без друго столовете основно за спане служат.

Чиновниците очевидно са забравили, че живеем в най-бедната страна в ЕС и не е нужно с публични средства да се разполага по стандартите на западните ни ЕС-съюзници.

Малко скромност няма да е излишна! И срам, срам е нужен…

Translate »