Бойко в страната на чудесатаПреди десетина дни едно видео в YouTube разбуни духовете в държавата. На видеото крупен бизнесмен (Сашо Дончев) се оплаква от натиск от страна на Главния прокурор Сотир Цацаров. Два дни по-късно Главният прокурор контрира, че бизнесменът го притискал. Стана ясно, че въпросната среща станала в офиса на друг крупен бизнесмен (Георги Гергов), който по стечение на обстоятелствата е и член на ръководството на най-голямата опозиционна партия. Другото ясно е, че срещата се провела в обедната почивка на гражданина Цацаров. Интересно е защо тримата граждани (Цацаров, Дончев и Гергов) не са обядвали, а само са пили кафенце, но това е друга тема.

Няколко дни по-късно прокурори нахълтаха в Комисията за енергийно и водно регулиране да търсят доказателства за чиновнически „услуги“ към основния доставчик на природен газ у нас. По някаква случайност въпросният доставчик е Сашо Дончев. Ама, това прокурорско нахълтване нямало нищо общо със срещата на тримата граждани.

Ден по-късно други прокурори окупираха Агенция „Пътна инфраструктура“, за да търсят доказателства, че при строителството на една от гордостите Борисови (магистрала „Марица“) държавата е била ощетена с има-няма 51 млн. лв., които потънали в джоба на фирмата-изпълнител на обществената поръчка. По луда случайност въпросната фирма е собственост на Георги Гергов. Оказа се, че и тази прокурорска активност няма нищо общо с обедното рандеву на тримата граждани.

Още ден по-късно прокурори влязоха в НЕК. „Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител, води се разследване за безстопанственост”, обясни прокурор Емилия Варадинова. Вероятната „безстопанственост“ се изразявала в това, че НЕК възложили на външни за компанията юристи да бранят държавните енергийни интереси по някакво дело. Твърде възможно е да става въпрос за делото, което Сашо Дончев води срещу НЕК, но… това е само предположение. И това прокурорско нахълтване, видно, по никакъв начин не е свързано със срещата на тримата граждани.

Бойко рече, че това било румънският модел – като се събудиш сутрин, да чуеш кого разследват. Ние пък мислехме, че румънският модел е, като си легнеш вечер, да знаеш кого са осъдили, ама… нейсе…

И така, ако нищо не сте разбрали дотук, не се притеснявайте – не сте единствените. Всички сме така. У нас традициите повеляват никога нищо да не се изяснява докрай, винаги да остава привкус на задкулисие, а на финала никой за нищо да не носи отговорност. Така ще бъде и този път – бъдете сигурни!

А на фона на цялата тази прокурорска чудесия Бойко реди кабинет. По неговите думи, реденето ставало, без да се коментират „физически лица“. Какъв кабинет реди без физически лица не е ясно – вероятно залага на юридическите лица. Възниква въпросът #КОИ са въпросните юридически лица, но и за това отговор не очаквайте да получите. Защото у нас винаги въпросите са много повече от отговорите.

Translate »