Ул. Раковски 134 ще опустее, както опустяха и надеждите ни за промяна

Категория:

Ул. Раковски 134 ще опустее, както опустяха и надеждите ни за промяна

Областната управа на София любезно помоли СДС, ДСБ, Движение 21 и АБВ да напуснат обитаваните от тях срещу преференциален наем държавни сгради. СДС ще трябва да се раздели с централата на ул. Раковски 134, ДСБ – с централата си на ул. Кърниградска, а Движение 21 – с офисите си на бул. Витоша 12. Партията на бившия президент Георги Първанов АБВ ще се раздели със сградата на ул. Врабча. И четирите партии не успяха да прескочат 4-процентовата бариера за влизане в парламента, което ги лиши от правото да ползват предоставени от държавата офиси.

Този битов на пръв поглед проблем всъщност носи дълбок политически смисъл и е символичен за състоянието на българската политическа система.

Този „битов“ проблем показа неспособността на българската политическа класа да работи в името на своите избиратели, в името на по-доброто бъдеще на Родината ни.

Българската политическа класа очевидно е пропуснала да прочете баснята „Орел, рак и щука“ и от години всеки тегли колата в своя посока, без да мисли как да направи така, че да се движи в една посока – посоката, която очаква българският народ.

И българският народ наказа политическата си класа, като я изхвърли от колата!

Каруцата на българското дясно се обърна от камъчето на вождизма. „Много вожд, малко индианец“ – това е картинката в политическото дясно. И всичките тези вождове днес ближат раните от изборния шамар, който получиха на последните парламентарни избори.

Не, не злорадствам, макар че имам основание за това. Гневна съм, защото всички тези вождове направиха невъзможно българите с десни убеждения да имат свое парламентарно представителство. А емблематичната за демократичните промени сграда на ул. Раковски 134 ще опустее, както опустяха и надеждите ни за промяна.

Време е всички десни вождчета да осъзнаят, че „Съединението прави силата“. Дано шумният шамар на избирателите ги сепне и ги върне в реалността. А реалността неумолимо ги притиска да работят за обединение. Без обединение на дясното, без заглушаване на лидерските амбиции българската политическа система ще продължи да боледува и да подхранва задълго усещането на избирателите за безнадеждност.

Категория:

Translate »