Пролетна умора, депресия или просто желание за почивка и отпуск ни носят март и април. За чувството на перманентна умора помагат и стреса, и храненето, но и смяната на часовото време през пролетта.

Как да различим пролетната умора от депресията?

Симптомите на депресията са липса на настроение, безсъние, понижена способност за концентрация, липса на енергия, нерешителност.

Чети етикета, графики
Понякога се добавят и липса на апетит и загуба на тегло. Ако повече от 15 дни имаме тези симптоми, това е сигнал за състояние на психично разстройство тип депресия, казва д-р Захари Зарков, началник на отдел „Психично здраве“ в Националния център по обществено здраве и анализи.

При пролетна умора някои от тези симптоми се появяват, но те преминават бързо, уточни той.

Ново изследване на центъра по обществено здраве ще измери заболеваемостта от тревожност и депресия в българското общество. Предишното изследване е правено преди около 10 години и показва, че ние сме в средата сред европейските държави по тревожни разстройства.

Чети етикета, графики
 „Депресията е лечимо заболяване, лекува се с антидепресанти и с психотерапия. Ако не се лекува, хронифицира.Може да доведе до алкохолизъм и при по-тежки състояния – до желание за самоубийство”, каза още д-р Захари Зарков.

По данни на „Евростат“ жените са по-тревожни от мъжете. Жените са по-склонни да си признават, уточни д-р Зарков.

Как влияе смяната на часовото време?

Бизнесът в България настоява за премахване на преминаването към лятно часово време и смята тази мярка за архаизъм.

Чети етикета, графики„Преместването на стрелката на часовника напред в началото на пролетта се наслагва на пролетната умора и прави работници още по-неефективни в този период. Те се чувстват изморени, трудно се концентрират”, коментира пиарът на Българската стопанска камара (БСК) Ани Алашка.

Тя уточни, че у нас липсват сериозни проучвания на проблема със смяната на часовете. Изследвания в европейски държави сочат, че загубите за системата на здравеопазването  са огромни, допълни Алашка.

От бизнеса настояват да се направи оценка на това доколко смяната на часовете е полезна за икономиката и доколко вреди на здравето на хората.

Кои храни помагат да надвием пролетната умора?

Диетата може само косвено да ни помогне да преодолеем умората, физическата умора води до психическа умора, твърди диетологът  Ипократис Пападимитракос.

Неговият е съвет е да се консумират: брашно от рожков като заместител на какаото – по-ниско калорично и има много хранителни вещества, кокосови стърготини – съдържат полезни мазнини, лимец – има повече фибри и витамини от групата B.

Ипократис съветва да не се пропуска закуската и тя да е разнообразна – не едно и също всеки ден. Хубаво е тя да съдържа мюсли, плодове, кисело мляко, яйца, оризови бисквити.

Източник: бТВ, Тази сутрин

Translate »