Журналистиката ни е на ниво „компот от домати“Мислех да не влизам в задочни спорове с „журналисти“, които трудно мога да квалифицирам като такива, но… не мога да се въздържа.

В материал, озаглавен „Стопанската камара на ”Марга”-с дъх на ДС и „библиотекари”, Стефан Ташев решил да се упражнява в събиране на факти и данни от различно естество, след което ги навързал в някакъв безумен тюрлюгювеч и за капак взел, че направил изводи и заключения, обилно полети със сос от напоителни квалификации.

Честно казано, омръзна ми непрекъснато медиите да търсят под вола теле и вечно да чета за някакви дълбоки конспирации, датиращи от времето на питекантропите.

Маргарита Попова имала докторска степен от УНИБИТ и била „монтирана“ в ръководството на БСК, ерго БСК е „с дъх на ДС и библиотекари“. Понеже БСК е създадена преди 1989 г. и в нея са членували само държавни фирми (защото частни не е имало!), това е изключителен аргумент за „журналиста“ Ташев да заключи, че БСК е основният виновник за съсипията в държавата. И понеже за потенциални участници в бъдещото служебно правителство в медиите циркулират имена на хора, свързали по някакъв начин биографиите си с БСК, значи националното зло БСК кадрува задкулисно и прави поредните поразии в държавата.

Нерде Ямбол, нерде Стамбул!

От простичкия факт, че един човек (независимо кой е той и какво е работил преди това) е сменил работодателя си, се правят такива главозамайващи умозаключения, че чак ми е трудно да ги осмисля.

Дали пък на г-н Ташев не му е хрумвало, че някой може да предпочете да направи някаква промяна в живота си – ей, така, защото е човек и има това право, и защото вече не му се занимава с това, с което се е занимавал до момента? Защо непременно зад елементарното действие „смяна на работа“ трябва да се търси някакъв дълбок скрит смисъл, задължително свързан с ДС, Щази, Ми-5, Мосад, КГБ, ФБР и пр., и пр.?

Ще ми се да попитам г-н Ташев, след като с толкова лека ръка заличава всички постижения на БСК и над 35-годишния принос на организацията за развитието на икономиката ни, самият той какво е съградил, с какво конкретно е допринесъл животът в България да е малко по-добър. Въпросът ми, естествено, е реторичен. А е такъв, защото силно вярвам, че животът в България продължава да е недобър и поради факта, че журналистиката ни е на ниво „компот от домати“ – събираме 1+1 и получаваме 5, за да е „шок, ужас, ексклузивно…“.

За сведение на минувачите през професията „журналист“, този маниер на писане е най-прекият път към отвращението на читателите. И точно този маниер на писане изпрати много медии в небитието, а на много други им предстои леталния изход.


* Мнението ми не ангажира институцията, за която работя!

** На онези, които ще побързат да ме нападат на тема „Защо четеш такива източници?“, бързам да отговоря „Чета всички публикации, които засягат БСК, независимо от източника, защото това е част от задълженията ми“

Translate »