Депутатски лудости 3 - The show must go onБез да съм с ясновидски способности, снощи съвсем правилно прогнозирах, че и тази вечер ще имаме какво да коментираме относно депутатските лудости на тема изборно законодателство.

И така…

Днешното заседание на Комисията по правни въпроси ще се запомни основно с две неща.

Първото е, че решиха „избирателите да бъдат стимулирани да гласуват“, но не уточниха формата на това стимулиране. Единствено ясно е, че гениалната идея на Патриотичния фронт за изборна томбола е отхвърлена. Значи, като изключим томболата, можем само да гадаем като как точно ще изглежда въпросното „стимулиране“. И дали пък по този начин няма съвсем легално партийните централи да дават едни пари на едни избиратели, за да ги „стимулират“ да гласуват за „правилния“ кандидат?!

Вторият факт, с който ще бъде запомнено днешното заседание на правната комисия е, че стахановският ентусиазъм на депутатите да приемат над 200 текста от Изборния кодекс, за да могат в четвъртък да го вкарат в пленарна зала, ги принуди тотално да прегазят парламентарния правилник, в който изрично е записано, че гласуването е лично (чл. 63, ал. 1), респективно – забранено е гласуването от името на друг народен представител, било чрез неговата карта или по силата на някакви устни пълномощия.

Всички днешни решения на 19-членната комисия бяха взети формално с 16 гласа, но реално гласуваха цифром и словом шестима депутати. По думите им, те били получили разрешение от отсъстващите депутати да гласуват от тяхно име. Отсъстващите, разбира се, не са се явили по изключително уважителни причини – имали други ангажименти.

Абе, то няма лошо да са ангажирани депутатите, но ако основният им ангажимент, за който получават добавки към възнагражденията, е участието им в парламентарните комисии, логично е да очакваме от тях да са ангажирани именно с работата си във въпросните комисии.

Другото ни логично очакване е да познават и спазват собствения си правилник за работа, а това ни очакване е повече от логично, когато се отнася до не коя да е, а именно до Комисията по правни въпроси. Не за друго, а защото все така логично се очаква в тази комисия да участват юристи, т.е. хора, които не само творят норми, но и професията им изисква да ги познават. Все пак не очакваме от тези хора да са специалисти по двигатели с вътрешно горене, по ядрена физика или по „уши, нос, гърло“. Очакването ни е да са специалисти по право!

Само че, нашите очаквания са едно, а реалността е нещо съвсем различно. Реалността, уважаеми сънародници и клети гласоподаватели, е че ако до скоро поне правеха опити да прикриват забежките си, господата (уж)народни избраници вече съвсем нагло си правят каквото поискат и нито ги е срам, нито ги е страх. И, като се замисля, от какво да ги е страх? От някакви си мрънкачи из социалните мрежи и форумите ли? Или от удобните гласоподаватели, които или не гласуват, или пускат бюлетините си, водени от „модните тенденции“ или от „парица е царица“? Или може би да ги е страх от Бога? Че къде по-големи безбожници от обитателите на бялата къща срещу „Коня“?!

Да обобщим известното ни до момента относно промените в Изборния кодекс:

  1. Ще бъдем ЗАДЪЛЖЕНИ да упражняваме конституционното си ПРАВО на избор! (Чудесен пример за оксиморон и още по-чудесен пример за незачитане на основния ни закон)
  2. Задължителното упражняване на права ще бъде „стимулирано“ (?). Казано иначе, гражданският дълг се приравнява към търговска сделка.
  3. Неупражняването на права ще бъде наказвано чрез административно ВЪЗПРЕПЯТСТВАНЕ за бъдещо упражняване на конституционното право на глас!
  4. Всички тези задължения, стимули и наказания се въвеждат при условия на липса на кворум и чрез нерегламентирано гласуване от чуждо име – действие, което парламентарният правилник забранява! Нещо повече, всички тези законодателни промени се правят месеци преди референдум по същите въпроси, с което резултатите от референдума се предрешават.

И всичко това се случва ОТ НАШЕ ИМЕ И ЗА НАША СМЕТКА!

Така че, следващия път, когато застанете пред урните, хубаво си помислете наистина ли искате същите тези хора да продължат по същия този невъзмутим и нагъл начин да решават вместо вас и ВЪПРЕКИ вашите желания!


P.S. По темата за електронното гласуване вече съм изказвала мнението си, затова вместо да го повтарям, ще си позволя да цитирам социолога Андрей Райчев, чието мнение напълно споделям:

„Ще видите колко IP адреса ще има в циганската махала. Гласът пред компютъра е много по-лесен за контрол. Ще се случат две неща: купеният глас ще стане вече невидим. В „Столипиново“ и „Филиповци“ ще има най-много IP адреси на глава от населението в историята. И второ: ще се получи гигантски електронен глас от Турция“

Ще добавя само, че е крайно време привържениците на електронното гласуване ясно да артикулират разликата между електронно и машинно гласуване, за да спрат да объркват хората. Да, и двете пестят време и пари за обработка на резултатите, но съществената разлика между тях е, че в единия случая гласуването става дистанционно и е практически невъзможно да се гарантира коректността на вота, а във втория случай гласуването става в избирателна секция, под погледа на членовете на секционната комисия.

Translate »