Луд умора нямаДепутатските упражнения на тема „изборно законодателство“ продължават с пълна сила.

След като онзи ден ни обясниха, че:

  1. независимо от народния вот на предстоящия референдум, задължително гласуване ще има,
  2. ще ни стимулират да гласуваме чрез томбола за телевизори и други екстри,
  3. за негласуване ще ни наказват със заличаване от избирателните списъци,

днес ни свеждат до знание нова доза гениалности.

[stextbox id=“custom“]Гениалност № 1: Бюлетините няма да се броят машинно, а за да не се стига до ексцесии в „Арена Армеец“, ще увеличат трикратно броя на членовете на секционните комисии.[/stextbox]

Така де, в технологичния век няма нищо по-ефективно от ръчния труд. Важното е работни места да се създават, пък били и те само за един ден. Един, един – кой ти го дава?! Пък и машината няма душа, няма джобове – обработва данните такива, каквито са. Виж човешкият фактор си е друго нещо – той и душа носи, и джобовете му дълбоки, стига да има мераклии да ги напълнят. А мераклии сред партийните деятели винаги се намират. Така и преброяващият сит, и партиецът доволен.

[stextbox id=“custom“]Гениалност №2: Местните коалиции няма да могат да участват на местни избори.[/stextbox]

Ама, това свобода на сдружаване, това конституционни права, това местно самоуправление… – врели-некипели!

Само не ми е ясно кой ще тръгне да прави местни коалиции, като въпросните коалиции няма да вършат работа за нищо. Демек, сдружавайте се, коалирайте се – това е ваше право, но ако искате да участвате в избори, кандидатурата ви трябва да издигне някоя партия или национална коалиция.

В общи линии, това е разбирането на родните партии за развитието на местното самоуправление – може да е местно, но трябва да се „самоуправлява“ от центъра.

Любопитна съм какво ще е съдържанието на утрешната доза депутатски мъдрости, направо вече нямам търпение…

Хайде, сполай ви, пък утре ще коментираме пак – сигурна съм, че ще има какво 🙂


P.S.: В контекста на депутатската лудост няма как да не спомена и резултатите от Анализ на законодателната дейност в периода 2010-2015 г., изготвен от Българската стопанска камара и Центъра за законодателни оценки и законодателни инициативи. Та, от анализа става ясно, че:

[stextbox id=“grey“]

Средногодишно у нас се приемат по 132 законопроекта, във Великобритания – по 31,5, а в Естония – по 60. За 215 години във Великобритания са приети 4401 закона, а у нас само за 6 години са приети 792. При тези темпове на законодателна активност, за 215 г. България трябва да приеме 29 500 закона.

Бюджетът на НС през 2015 г. е с 21% по-голям от този през 2010 г., а възнагражденията на народните представители са с 24,2% по-високи от тези през 2010 г.

538 извънщатни сътрудници (към н.п., ПГ и ПК), т.е. по 2,24 сътрудници на 1 депутат. Казано с други думи, имаме си още две народни събрания под формата на сътрудници.

[/stextbox]

И т.н., и т.н. лудости… Както казах, и утре ще имаме за какво да си говорим.

 

Translate »