[stextbox id=“grey“]Задължителното гласуване ще остане в Изборния кодекс, дори и резултатът от референдума на тв-предаването „Шоуто на Слави“, на който най-вероятно ще има такъв въпрос, да е „против“ въвеждането му.[/stextbox]

Това се разбира от изказване на шефа на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) пред журналисти в кулоарите на парламента.“ (Дневник)

Ако само това се разбира, но човекът всъщност е имал предвид нещо друго, да вземе да уточни какво е имал предвид, че… малко неудобно се получава. Щото, ако наистина е имал предвид това, което са разбрали журналистите, бая притеснително става положението.

Още по-притеснително е, че авторът на тази (уж) недоизяснена като съдържание реплика е юрист. А като юрист и особено като председател на правната комисия в парламента, би следвало да знае, че в чл. 9 от Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление е записано:

[stextbox id=“grey“]

(6) Решението, прието с национален референдум, не подлежи на последващо одобрение от Народното събрание. Народното събрание приема акт, когато това е необходимо за изпълнение на решението.

(7) Ако в срок до три месеца след обявяване на резултата от референдума Народното събрание не приведе свой акт в съответствие с изразената от гласоподавателите воля, този акт не се прилага в частта, която противоречи на решението на референдума.

[/stextbox]

Казано с думи прости, каквото реши народът на референдум, става закон!

Излиза, обаче, че ГЕРБ са над закона. Не че това е новина, де, но… все пак малко политическо благоприличие няма да е излишно.

Та, като заговорих за политическо благоприличие, добре е да се знае, че то включва и неподценяването на интелектуалния багаж на електората. Съжалявам за ужасната дума „електорат“, но само чрез нея господата „там горе“ идентифицират „нас долу“. Родните политици, обаче, твърдо вярват, че електоратът е неспособен да вникне в къдравата им мисъл и гениални идеи, затова смело му ги пробутват в очакване да минат без проблем.

Поредната гениална идея е на Патриотичния фронт и предвижда санкцията за негласувалите да е… заличаване от избирателните списъци. Ей, това си е идея-чудо – хем искаме да активизираме избирателите и да вдигаме избирателната активност, хем им пречим да упражнят това си право, като ги заличаваме от списъците и всячески им пречим имената им да се върнат там чрез всякакви административни врътки и такси. Толкова логика на едно място трудно се среща, но… като се замисля, то у нашите политици логика да искаш.

Другата гениална идея също е на Патриотичния фронт, но очевидно се споделя и от останалата част от мнозинството в парламента, ако се съди по това, че е получила одобрение в правната комисия. А идеята е за т. нар. изборна томбола – срещу талонче, удостоверяващо, че избирателят е гласувал, същият този избирател ще може да участва в томбола за телевизори, автомобили и всякакви други благини, та дори и за парични награди от порядъка на 50-100 хил. лв.

Патриотите изчислили, че това щяло да легне на джоба на данъкоплатеца с някакви си 1.5 млн. лв., което било „нищо работа“, по думите на Валери Симеонов. Пак по Симеонов,

[stextbox id=“grey“]Защо трябва да даваме много повече пари за глупости като машинно гласуване, например, като с томболата може да се осигури едно доста сериозно активизиране на избирателите? Важен е резултатът – не е важно котаракът дали е черен или бял, а да лови мишки![/stextbox]

Тюх, да му се неначуди човек на гениалността! Какъв мишелов се извъди…

Ама, естествено, че подкупът (макар и под формата на томбола) е много по-ефективен инструмент (за политиците!) от средствата, осигуряващи прозрачност!

Те, политиците, това го знаят по-добре от нас. Малко ли кебапчета са раздали? Малко ли концерти за „фенове“ на партиите си са направили?

И всичко това – безплатно, естествено.

Е, после през носа им излиза на избирателите това безплатното, но… нали в онзи миг са били щастливи.

Какво му трябва на човек? Две кебапчета с гарнитура, а покрай гарнитурата някой Веско Маринов, например.

Как да не отиде човек да гласува?

Направо ми се прииска в този един миг да отворят изборните секции.

Хора, тичам! А вие?

PS: Между другото, не разбрах, след като господа политиците са привърженици на тезата „вместо санкции, да има поощрения“, няма ли да заложат и някоя томбола за връщане в избирателните списъци на заличените имена.
Translate »