Малко политическо благоприличие
няма да е излишно
(Депутатски лудости 1)

Задължителното гласуване ще остане в Изборния кодекс, дори и резултатът от референдума на тв-предаването “Шоуто на Слави”, на който най-вероятно ще има такъв въпрос, да е “против” въвеждането му.

Това се разбира от изказване на шефа на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) пред журналисти в кулоарите на парламента.” (Дневник)

Ако само това се разбира, но човекът всъщност е имал предвид нещо друго, да вземе да уточни какво е имал предвид, че… малко неудобно се получава. Щото, ако наистина е имал предвид това, което са разбрали журналистите, бая притеснително става положението.

Още по-притеснително е, че авторът на тази (уж) недоизяснена като съдържание реплика е юрист. А като юрист и особено като председател на правната комисия в парламента, би следвало да знае, че в чл. 9 от Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление е записано:

(6) Решението, прието с национален референдум, не подлежи на последващо одобрение от Народното събрание. Народното събрание приема акт, когато това е необходимо за изпълнение на решението.

(7) Ако в срок до три месеца след обявяване на резултата от референдума Народното събрание не приведе свой акт в съответствие с изразената от гласоподавателите воля, този акт не се прилага в частта, която противоречи на решението на референдума.

Казано с думи прости, каквото реши народът на референдум, става закон!

Излиза, обаче, че ГЕРБ са над закона. Не че това е новина, де, но… все пак малко политическо благоприличие няма да е излишно.

Та, като заговорих за политическо благоприличие, добре е да се знае, че то включва и неподценяването на интелектуалния багаж на електората. Съжалявам за ужасната дума “електорат”, но само чрез нея господата “там горе” идентифицират “нас долу”. Родните политици, обаче, твърдо вярват, че електоратът е неспособен да вникне в къдравата им мисъл и гениални идеи, затова смело му ги пробутват в очакване да минат без проблем.

Поредната гениална идея е на Патриотичния фронт и предвижда санкцията за негласувалите да е… заличаване от избирателните списъци. Ей, това си е идея-чудо – хем искаме да активизираме избирателите и да вдигаме избирателната активност, хем им пречим да упражнят това си право, като ги заличаваме от списъците и всячески им пречим имената им да се върнат там чрез всякакви административни врътки и такси. Толкова логика на едно място трудно се среща, но… като се замисля, то у нашите политици логика да искаш.

Другата гениална идея също е на Патриотичния фронт, но очевидно се споделя и от останалата част от мнозинството в парламента, ако се съди по това, че е получила одобрение в правната комисия. А идеята е за т. нар. изборна томбола – срещу талонче, удостоверяващо, че избирателят е гласувал, същият този избирател ще може да участва в томбола за телевизори, автомобили и всякакви други благини, та дори и за парични награди от порядъка на 50-100 хил. лв.

Патриотите изчислили, че това щяло да легне на джоба на данъкоплатеца с някакви си 1.5 млн. лв., което било “нищо работа”, по думите на Валери Симеонов. Пак по Симеонов,

Защо трябва да даваме много повече пари за глупости като машинно гласуване, например, като с томболата може да се осигури едно доста сериозно активизиране на избирателите? Важен е резултатът – не е важно котаракът дали е черен или бял, а да лови мишки!

Тюх, да му се неначуди човек на гениалността! Какъв мишелов се извъди…

Ама, естествено, че подкупът (макар и под формата на томбола) е много по-ефективен инструмент (за политиците!) от средствата, осигуряващи прозрачност!

Те, политиците, това го знаят по-добре от нас. Малко ли кебапчета са раздали? Малко ли концерти за “фенове” на партиите си са направили?

И всичко това – безплатно, естествено.

Е, после през носа им излиза на избирателите това безплатното, но… нали в онзи миг са били щастливи.

Какво му трябва на човек? Две кебапчета с гарнитура, а покрай гарнитурата някой Веско Маринов, например.

Как да не отиде човек да гласува?

Направо ми се прииска в този един миг да отворят изборните секции.

Хора, тичам! А вие?

PS: Между другото, не разбрах, след като господа политиците са привърженици на тезата “вместо санкции, да има поощрения”, няма ли да заложат и някоя томбола за връщане в избирателните списъци на заличените имена.

1 коментар за “Малко политическо благоприличие
няма да е излишно
(Депутатски лудости 1)

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »