След като отдавна е ясно, че последното лого, изработено с много пари, не върши работа, крайно време беше да се помисли за ново. Притеснителното е, обаче, че някои от условията за новия конкурс са такива, че отново предпоставят провал.

Конкурсът е само за графична визия на туристическото лого, която трябва да е съобразена със слоугъна „Открий и сподели“.

Не съм рекламист, но доколкото имам известни компетенции по темата, мисля си, че е редно слоугънът и логото да са взаимно обвързани и да си взаимодействат, а това трудно може да се получи, ако не са изработени паралелно, т.е. да са словесен и графичен израз на една и съща концепция. А в случая изобщо не можем да говорим за обща концепция – просто някой доработва безплатно скъпо платената глупост на друг.

В „Открий и сподели“ няма нищо уникално и привличащо чуждестранния турист. Да не говорим, че подобно на логото и този слоугън е твърде сходен с нечии други (например, с киргизкия „So Much to Discover!“). Няма значение дали към „Открий и сподели“ ще добавим България или Тамбукту – ефектът ще е един и същ.

Съвсем друго би било, ако говорим за „България – земята на Траките“, както говорим за Перу – земята на Инките, или за Египет – страната на фараоните, например.

Къде в „Открий и сподели“ се вижда нашата уникалност като дестинация? По-скоро усещането е като за някаква дива територия, която тепърва трябва да бъде откривана. На този фон трябва ли да се изненадваме, когато чужденци ни задават въпроса „А вие носите ли обувки?“. Е, не, берем си бананите директно от дърветата!

Възможно е да звуча твърде емоционално, но си мисля, че с подобна туристическа „концепция“ не можем да очакваме нищо повече от въпроси като горния. А основният ни потенциал ще се заключава в падащи от терасите пияни англичани.

Дано да греша и новият конкурс даде някакъв тласък на туристическата ни реклама, но определено съм песимист. С половинчати мерки цялостен резултат няма как да се постигне.

********

Повод за настоящата публикация е приключването на поредния конкурс за национално лого.

Translate »