Иlead_largeзследователи са установили увеличаване на мозъчно увреждащи кръвни съсиреци веднага след преминаването към лятно часово време


Превъртането на часовника напред или назад с един час може да бъде свързано с повишен риск от исхемичен инсулт,  според предварителните данни от проучване, публикувано днес. Окончателните резултати от проучването ще бъдат представени пред Американската академия по неврология (сдружение на 30 000 невролози) по време на 68-ата годишна среща на Ванкувър, Канада (15-21 април 2016 г.).

Исхемичният инсулт е най-честия вид инсулт, който представлява 87 процента от всички случаи. Той се причинява от съсирек, блокиращ притока на кръв към мозъка.

„Предишни изследвания са показали, че смущенията в циркадния ритъм на човека (т.нар. биологичен часовник) увеличават риска от исхемичен инсулт, така че ние искахме да разберем дали лятното часово време излага на риск хората“, каза авторът на изследването Jori Ruuskanen , д.м., от Университета в Турку, Финландия.

Проучването е проведено във Финландия и обхваща период от 10 години. В рамките на проучването е изследван процентът на инсулт при 3 033 души, хоспитализирани по време на седмицата след смяната на времето. Изследователите са установили, че случаите на исхемичен инсулт се увеличават с 8 на сто през първите два дни след прехода към лятно часово време, а в следващите два дни няма разлика.

При хората с онкологични заболявания процентът на случаи с исхемичен инсулт в дните след смяната на времето нараства с 25%, а за хората на възраст над 65 г. е 20 на сто по-вероятно да получат инсулт след прехода към лятно часово време.

Изследването е подкрепено от Финландското кардиологично общество.

Вижте оригиналната статия в CBS News

Translate »