Поредното депутатско престараване ме предизвиква да им напомня, че да си по-светец от Папата никак не е богоугодно.

Приели днес (слава Богу, само на първо четене) промени в Закона за движение по пътищата и в Наказателния кодекс и натворили глупост до глупост, все в името на нашето здраве, живот и добруване.

Една от депутатските гениалности е, за движение в насрещното платно по магистрали и скоростни пътища да се налага глоба до 3000 лв., а за превишаване на допустимата скорост с над 60 км./ч – 3 години затвор.

За сравнение, в действащия Наказателен кодекс лишаване от свобода до 3 години е предвидено за:

 • Проповядване на фашистка идеология
 • Причиняване на смърт по непредпазливост
 • Убийство на новородено от неговата майка
 • Умишлено заразяване с венерическа болест
 • Педофилия
 • Многобрачие
 • Иманярство
 • Измама
 • Изнудване
 • Корупия
 • Контрабанда
 • Компютърни престъпления
 • Неправомерно упражняване на професия, ако застрашава здравето на хората
 • Убийство на гръбначно животно
 • Причиняване на пожари и наводнения по непредпазливост
 • Незаконно използване на специални разузнавателни средства
 • Шофиране в нетрезво състояние (над 1,2 промила) или след употреба на наркотици
 • Незаконна търговия с човешки органи и тъкани
 • Причиняване по непредпазливост на екощети, довели до смърт на едно или повече лица
 • Нарушаване на правилата за ядрена и радиационна безопасност
 • Бягство от затвор
 • др.

Представям си ефектите от въпросната мярка. Казуси разни, разбира се, но ето два потенциално възможни:

Казус №1: Пътува си пичът с мощния автомобил, превишава с 60 км скоростта и го спират органите на реда. Пичът е гъзар с атлетична осанка и знае как „да се оправя“ с катаджии. Ми, ще се оправи – те катаджиите за това живеят (твърде възможен вариант). Ефект: И пичът продължава без проблеми, и катаджията доволен. Изобщо – цари мир и любов.

Казус №2: Пичът с мощния автомобил е разсеян бизнесмен, пропуснал да види ограничението на скоростта, който обаче не е толкова опитен по темата „оправяне с катаджии“. Та… не успява „да се оправи“, попада в затвора и… става човек. През това време бизнесът му спира да е бизнес, а работниците му се превръщат в безработни. Междувременно, в затвора пичът е понаучил разни нови тарикатлъци и, като излезе на свобода е готов да бъде „поправил се гражданин“.

За този втория случай се чудя дали не е по-изгодно на държавата да си му прибере законно париците на човека под формата на глоба (нека е висока, много висока), вместо същата тази държава да отделя в продължение на 36 месеца не малко средства за издръжка на затворник, т.е. за да направи от човека НЕчовек.

Разбира се, по съвсем друг начин стои въпросът, ако вследствие на превишената скорост са причинени щети и, не дай Боже, е пострадал човек. Тогава и 3 години са малко!

Но, като говорим за опасностите от високата скорост, нека помислим и за опасностите от ненормално ниската скорост. А те никак не са малко. Мога да дам пример със знак за ограничение на скоростта до 30 км на място без необходимата видимост и, ако си съвестен шофьор и решиш да спазиш ограничението, опасността някой да ти влезе рязко отзад е съвсем реалистична. Лично аз никога не спазвам въпросния знак, точно защото се страхувам да не създам опасност за шофиращите зад мен. И съм сигурна, че няма шофьор, който да не е попадал поне веднъж на подобни опасни недомислици.

Опасни за движението са и шофьори, които рязко и безпричинно намаляват скоростта или пък се движат на скоростна лента с ненормално ниска скорост. Ефектът в първия случай е задният автомобил да не успее да реагира и да стане верижна катастрофа, а във втория случай най-често останалите участници в движението започват напълно противозаконно да изпреварват твърде спокойния си колега отдясно (а това със сигурност не е безопасна маневра и не случайно е забранена).

Друга гениална идея е да се наказва спирането в аварийна лента, ако превозното средство е в изправност. А ако шофьорът и/или пътниците се окажат в „неизправност“ какво правим? Ако на някой му прилошее или му се наложи спешно да проведе телефонен разговор, какво правим? Е, как какво – глобяваме се, естествено, за радост на пътните полицаи. Представям си какво черпене ще пада по магистралите.

В същото време, депутатите отхвърлили предложението да се въведе в закона дефиниция на понятието „гонка“ – един проблем, който е повече от очевидно, че съществува, а и напоследък взима все повече жертви.

Фиксирали депутатите и периода за ползване на зимни гуми от дата до дата. Ама, дали през този период атмосферните условия са подходящи за зимни гуми и дали ползването на зимни гуми при топло време не е също толкова опасно, колкото и летните гуми в студено време… това е детайл.

Една деликатна подробност: В гласуването на тези законодателни текстове са участвали едва 82-ма народни представители, като „за“ са гласували 67, „против“ – 1, „въздържал се“ – 14. Казано по друг начин, с гласовете на около една-четвърт от избраниците на народа се приемат норми, за който никой не се интересува от мнението на същия този народ. Съвсем друга тема е как изобщо са попаднали в парламента въпросните „избраници“ и каква е реалната представителност на взетите от тях решения.

То бива, бива грижа за здравето на българина, но чак пък такава грижа… Благодаря! Хайде, преди да проявяват загриженост, първо да вземат да ни попитат дали сме им търсили точно тази загриженост! И дали действително от грижите им ще последва положителен ефект за нас, безропотните поданици и благодарни гласоподаватели?!

Почти по същия малоумен начин се погрижиха за здравето ни преди няколко години и въведоха тоталната забрана за тютюнопушенето. И всички вкупом отказахме цигарите… Да, ама, не! Не само, че не ги отказахме, ами, непушачите изгубиха гарантираните си места, свободни от тютюнев дим, защото забраната масово се нарушава. Депутатската грижовност се оказа здравословна единствено за контролните органи, които със сигурност нямат финансови проблеми. Опасявам се, че съдбата на днешните депутатски идеи няма да е по-различна…

Изобщо, напоследък все по-често се убеждавам, че депутатите са изключително опасни за нашето здраве – и психическо, и физическо.

 

Translate »