Задължителната казарма - за и против

Категория:

Предаването „Директно“ на тв. Bulgaria on air

Да има или да няма задължителна казарма за младежите в България? Този въпрос за пореден път гръмна в публичното пространство, след като лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов поиска задължителна казарма от 6 месеца и военно обучение. Според съмишленици на идеята връщането на казармата е неизбежно. Най-често чуваните фрази са от типа на „върнете казармата, че положението с младите у нас е страшно“ или „мъжете са лигави и мързеливи, само казарма ще ги оправи“. Казармата е замислена да подготви младите българи за справяне с екстремни ситуации, с война, чрез възпитаването на навици, научаването на дисциплина, усърдие и труд. Същевременно, идват въпросите – готова ли е България да изхранва хиляди момчета, които ще преминат през казармата, ако стане задължителна? Има ли ресурс да ги подготви в модерните военни стандарти, които изисква членството ни в НАТО? Гениалният Иван Хаджийски, българският народопсихолог,  казва, преди един век, че „военната служба не бива да бъде робство, а благороден дълг на свободен човек! Подготовката в казармата е по същество създаване на нов човек, на изцяло нова личност“.

Задължителната казарма беше отменена в България на 1 януари 2008 г. Почти 10 г. по-късно тя е на път да се върне. Има ли категорични аргументи за това, какви? Какво печелят и какво губят българските мъже, както и обществото ни от отмяната на казармата и какво ще се промени с връщането й? И разбира се – колко голяма е вероятността да се въведе такова обучение? Коментари в студиото от Журналистът Бойко Станкушев и пиар експертът Ани Алашка, както и мненията на гражданите на живо в ефира на Директно на 23 февруари.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=906Ei2yRuyc?version=3&rel=1&showsearch=0&showinfo=1&iv_load_policy=1&fs=1&hl=bg-BG&autohide=2&wmode=transparent&w=640&h=360]

Категория:

Translate »