Част от въпросите за референдума на Слави Трифонов ще бъдат премахнати, обявиха от ръководството на ГЕРБ. Един от тях е този за намаляване на броя на депутатите на 120, понеже той е фиксиран в основния закон. Заради това, за да не се появят съмнения, че управляващите редактират въпросите, ако искането за допитване е събрало повече от 400 000 валидни гласа, политиците най-вероятно ще отправят запитване до Конституционния съд. Становището на КС ще бъде, че депутатите нямат право да прекрояват парламента и така въпросът ще трябва да падне.“

Такаааа… За да не оставало съмнение, че управляващите нарушават закона, те щели да попитат Конституционния съд дали е допустим въпросът за намаляване броя на народните представители. Дотук добре! Интересно е, обаче, как така господата от ГЕРБ знаят какво ще е решението на Конституционния съд. Нали уж въпросната институция е независима и би следвало безпристрастно да взима своите решения?!  Да разбираме ли, че в ГЕРБ вече са написали не само питането си до КС, но и тълкувателното решение на 12-членния съдийски състав?!

Не ме разбирайте грешно – самата аз не съм убедена, че намаляването на броя на депутатите ще ни реши всички управленски проблеми, ще цъфнем и вържем. Напротив, смятам, че по този начин възможностите за лобизъм ще се увеличат, тъй като депутатският глас ще стане доста по-евтин. На т.нар. олигарски ще им е достатъчно „да си купят“ наполовина по-малко депутати, за да постигнат удовлетворяващо ги законодателно решение. И това едва ли ще бъде в полза на демокрацията и обществото. Да, издръжката на парламента ще намалее доста, но обикновено евтиното излиза по-скъпо и трябва много добре да си направим сметката.

Тук не коментирам дали един или друг въпрос от подписката на Слави Трифонов е резонен, необходим, важен и пр. Тук става въпрос за нещо съвсем различно – за наглостта на политическата класа дори да не се опитва да прикрие напълно противозаконното си и противообществено поведение, като в прав текст си признава, че контролира уж независими правораздавателни институции.

За никого в тази изстрадала държава не е тайна, че който е на власт, той управлява всички уж разделени власти – законодателна, изпълнителна и съдебна. За всички е ясно, че България не е парламентарна република, а е република на министър-председателя, който и да е той. Защото той е този, който нарежда и на парламента, и на правораздавателните органи какво и как да правят, в полза на кого или срещу кого да го правят.

Заедно с това, колкото и да сме наясно с реалностите, все пак някак в годините имаше известна свенливост от страна на изпълнителната власт и тя не си позволяваше да си признава тази своя управленска сила. Днес, обаче, нещата не изглеждат по този начин. Днешните управляващи отдавна са изгубили свенливостта си и нищо не може да ги спре арогантно, безпардонно, нагло да парадират с възможностите си да навигират работата на останалите власти.

Независимо кой е Слави Трифонов и какво е отношението на всеки от нас към неговата дейност или персона, той спази всички законови изисквания и постигна необходимия брой подписи, задължаващи народните представители да насрочат референдум по включените в подписката въпроси, без право на редакция, корекция, съкращения и пр. Такъв е законът! И никакъв ГЕРБ-ер, роза, нарцис или друг флорален елемент няма право да пренаписва закона, нито има право да диктува решенията на Конституционния съд!

Хора, следете внимателно какво ще се случи с подписката на Слави! Защото, каквото и да се случи, то ще е показателно за нивото на демокрация и управление у нас! Ако сме мислеща нация, ако държим на демократичните ценности и искаме да живеем в нормална държава, не трябва да допускаме подобно политическо вмешателство в решенията на гражданите!

Translate »