6:0 за водещата. Мачът е свирен

Докато прехвърлях заглавията в медиите, едно интервю привлече вниманието ми, не за друго, а защото е с едно от най-големите недоразумения в кабинета „Борисов-2“.

За „Нова телевизия“ финансовият министър Владислав Горанов в обичайния си неебателен (простете!) стил ни свежда до знание, че:

 1. Данък „уикенд“ е тържество на справедливостта и финансовата логичност;
 2. Това не е данък „уикенд“, а „всеки ден“ (Колко ли му е платил приятелят му Пеевски за тази скрита реклама?);
 3. Икономическите показатели на държавата цъфтят, а през 2016 г. се очаква и да вържат;
 4. Не ходи на футболни мачове с Петър (Москов), затова вероятно данък „вредни храни“ няма да стане факт;
 5. Да те освиркват е добра оценка, защото означава, че си вършиш работата.

Макар в голяма степен да съм имунизирана срещу политическа арогантност, поредното тежкарско, надменно управленско интервю ми дойде в повечко.

Този наглон Горанов говори като от амвон и се чувства като последна инстанция, а не спира да ръси глупост след глупост.

Впрочем, изумена съм от факта, че въпросното фундаментално медийно словоизлияние е публикувано 1:1 на сайта на Министерския съвет. На мястото на пиарите на въпросното величие бих направила всичко възможно този бисер на министерската мисъл да не вижда бял свят, камо ли да го промотирам на правителствения сайт.

Та, ето част от умнотиите Горанови:

За данък „уикенд“

Водещата цитира бившия финансов министър Симеон Дянков, според когото въпросният данък е „недомислица“.

Отговорът на Горанов:

Това е негова оценка. Той е силен по данъчната материя“.

Извод: След като Дянков е силен по данъчната материя, а Дянков смята данъка за недомислица, следователно данъкът е НЕДОМИСЛИЦА!

1:0 за водещата!

Какво правя с този таблет, ако си го взема вкъщи и си го използвам, за да влизам във Фейсбук? А това ми е служебен таблет“, пита водещата.

Целта на закона не е тази. Целта на закона първо е да хванем големите неща“, мъдро отговаря Горанов и още по-мъдро продължава: „И той разчита, законът не само на контролни дейности на произвол, така както се притесняват някои от икономическите субекти, а разчита на доброволността и на деклариране. Защото всъщност ние няма да тръгнем да правим разследване дали вие сте си го носили вкъщи този таблет. Ние ще разчитаме вашият работодател да декларира кои активи се ползват и за лични цели, и кои активи се ползват само за икономическата дейност. Естествено, когато се влезе на проверка, данъчният няма начин да установи дали вие сте извършвали злоупотреба с такива пренебрежими по стойност активи. Но ако влезем в нещо, което вие сте декларирали, че е ваш офис, на фирмата и установим, че вътре има спалня, кухня и очевидно вътре се живее – нещо, което, ако се разходите из полите на Витоша, ще видите, че е често явление, тогава от държавата са откраднати десетки, стотици милиони ДДС.“

Да обобщим: Финансовият гуру на Борисов твърди, че това е регламент, отнасящ се по принцип за всички материални активи на фирмите, но разните му там дребнотемия като телефони и таблети фактически не го интересуват. Това, разбира се, не означава, че фирмите няма да бъдат задължени да водят безумна по обем документация, в която старателно да описват коя вещ колко дни в годината е била ползвана за лични и колко за служебни цели, респективно – да пресмятат ДДС и пр. Това, че финансовият министър под сурдинка им казва „не се занимавайте с глупости, не се интересуваме от лаптопите и телефоните Ви“, не трябва да ги успокоява, защото никак не е невъзможно някой нахъсан данъчен да им налети в офиса и да започне да проверява доколко изрядно са си водили документацията именно за тези „дребнотемия“. Пък после иди обяснявай, че си следил внимателно къдравата мисъл на финансовия министър!

Как физически това ще се проверява? Данъчните по сградите?“, пита логично водещата.

Те и сега извършват подобни проверки. Когато обявите определени сгради за активи на фирмата и искате да ползвате данъчен кредит за тях, бъдете сигурни, че ще ви почукат на вратата, за да установят дали този, деклариран като недвижим имот за фирмени цели имот, се ползва“, обяснява Горанов.

Извинявайте, министър Горанов, обаче ще се изпадне в абсурдни ситуации. Много собственици на фирми ще кажат – аз така си работя“, пак логично пита водещата.

Това не е коректно, защото те се облагодетелстват от нашите данъци, те крадат от нашия ДДС, създаден преди това по веригата“, отсича Горанов.

А такааа, прочетохте ли внимателно това? Значи, ако аз реша да ползвам апартамента си за фирмен офис, това би означавало, че крада ДДС. Ама, аз нямам друг офис – този ми е единственият, в него си работя, в него си спя, в него си правя всичко, защото съм малка, ню-ню фирмичка, която не може да си позволи поддръжка на офиси и пр. Значи, ако естеството на работата ми го позволява и реша да работя в легнало положение, на диванчето в хола, и недай Боже, Горановите заптиета вземат че ме заловят в тази неприлична поза, бройте ме за изгоряла. Друг е въпросът дали изобщо имат право да ми влизат в хола без специално разрешение, ако и да е обявен за фирмена собственост.

А служебният телефон, който моят работодател ми е дал, ако евентуално проведа един личен разговор със съпруга ми, например?“, пита все по-напрягащата се водеща.

Няма пречка“, успокоява я Горанов.

В допълнение, финансовият мозък на кабинета фактически потвърждава, че въпросният данък е „неуловим“ и че практическото му приложение е фикция:

Вашият работодател, така или иначе, също не може го установи, и той едва ли ще декларира използването на телефона ви за лични нужди“.

2:0 за водещата!

Все пак какво очаквате като плюс да влезе в бюджета, след като влезе в сила този данък „всеки ден” с новите му правила?“, е поредният логичен въпрос на водещата.

Десетки, стотици милиони се източват от системата на ДДС и през това некоректно ползване на активи. Имаме около 200 хиляди…“, казва Горанов, но бързо е прекъснат с:

И по други канали, които, струва ми се, са доста по-пълнокръвни, отколкото тези.

3:0 за водещата 🙂

Водеща: 100 милиона смятате, че ще бъдат в плюс към бюджета.

Горанов: Най-малко.

Водеща: В такъв случай, защо мислите Симеон Дянков, на чиято експертиза очевидно се доверявате, разсъждава по този начин и нарича идеята Ви „недомислица”?

4:0 за водещата!

Но да не пропускаме все пак отговорът на Горанов, който е наистина фамозен:

Очевидно това е неговата (бел.ред.: на Дянков) оценка. Но той, предполагам, че е мислил по-малко от нас по тази тема.“

Туш!

След туша следва душ, студен финансов душ:

Смятаме, че нищо лошо не е станало и че при ниска данъчна тежест, ние трябва да полагаме всички усилия да има максимално широка данъчна основа, и всеки да си плаща дължимото. В противен случай, отиваме към нови дългове, отиваме към разхвърлянето на сметката върху всички.“

Думите Горанови следва да се четат така:Милиардите дългове, които взех само за година, все пак са ми недостатъчни и, ако не искате още дългове (което не ви обещавам!), ще ви се наложи да плащате по-високи данъци. Точка!

За данък „вредни храни“

Водеща: Глътка въздух с видеокарикатура на Чавдар Николов по темата. Герой, освен министърът на здравеопазването, в тази видеокарикатура сте и Вие. Вижте се.

Горанов: Много сте любезни, да.

Водеща: Харесахте ли се в тази роля – на освиркан?

5:0 за водещата!

Следват разсъждения на тема колко положителен от гледна точка на здравето на населението е Московият данък, но колко е ненужен от фискална гледна точка, което го прави излишен.

Следва въпрос:

Да разбираме, че такъв закон няма да има? Общо взето си намираме теми за разговор. Така изглежда тази инициатива, очевидно“.

Ами, министър Москов го дебатира“, отговаря Горанов.

1:0 за Горанов срещу Москов. Водещата продължава да води по точки 🙂

Следват минутите за реклама на изключително далновидната икономическа политика на кабинета „Борисов-2“:

Стабилността, която беше основно достижение на сегашното правителство, и предвидимостта дават вече своите резултати. Хората се успокоиха. Това бих могъл да направя като анализ на база на потреблението, което виждаме в последните няколко месеца. Говоря за склонността на хората да харчат изкараното от тях, вместо да го спестяват. Това ще е ключът и към подобряване на раждаемостта. Всички макроикономически показатели ме карат да съм оптимист“ (бел.ред.: вкл. бюджетният дефицит вероятно).

Ти да видиш, ти да видиш…

Икономическата политика на правителството била предвидима и носеща стабилност. Дали бизнесът мисли по същия начин?

Хората се били успокоили и харчели всичко, вместо да спестяват… Е, че то, като няма какво да спестяват…

В края на 80-те години на миналия век имаше режим на тока, което съвпадна с ръст на раждаемостта. По този повод излезе виц, че хората, като не можели да се стоплят, поради липса на ток, лягали си да се топлят и така се увеличавала раждаемостта. Та, ако трябва да осъвременим този виц, то той би звучал така: Хората, като нямат пари да си плащат отоплението, лягат да се топлят и се увеличава раждаемостта. Вероятно това е тактиката на правителството по отношение на демографската политика. А ние си мислехме, че ни тормозят с високи цени на тока, пък то какво се оказа – за прираста се грижели, демек – за държавата, демек – пак за нас. Пууу, че неблагодарна нация сме!

Само че благините не свършват дотук. Както вече стана ясно, грижата за човека е А-то и Б-то на правителствените дела и помисли. Та, точно заради тази загриженост вдигнаха минималната работна заплата, като за пореден път пропуснаха да обяснят, че с нея не ни се вдигат доходите, а разходите. Но това редовият българин отказва да го разбере. Ето какво казва по този повод Владко – момчето на Батко:

Първо ще го усетят (бел.ред.: подобрението на жизнения стандарт) тези служители, които в следващата година ще имат увеличение на заплатите си заради решението на правителството, да увеличим възнагражденията в службите за социално подпомагане, в театрите, в музеите, образованието. Това, което със сигурност трябва да се отбележи е, че хората, работещи на минимална заплата – с близо 10% също ще усетят увеличение на заплатите си.“

Ура, да живей! Така се прави подоходна политика – с вдигане на минималната заплата, която служи за социално подпомагане на заетите в сферата на културата, образованието и социалните дейности. Чудя се тези хора на кого първо ще целуват ръка – на финансовия министър или на премиера. Вероятно и те са силно разколебани 🙂

Само за протокола: Минимална заплата получават и наетите по т. нар. субсидирана заетост, които са основно хора с ниско (или никакво) образование, ниска (или никаква) трудова и всякаква друга култура и т. н. Та, тези хора реално са приравнени към заетите в сферата на културата, образованието и социалните дейности. И после Горанов и компания се чудят защо последните протестират!

И пак за протокола: Увеличението на минималната заплата се отразява на доходите основно на наетите в бюджетната сфера (вж. изброените по-горе, вкл. субсидирана заетост), което означава ръст на бюджетните разходи, а това пък означава необходимост от приходи. Можете ли от раз да се досетите откъде идват приходите? Е, ако евентуално се затруднявате с отговора, ще ви подскажа, че иде реч за едно нещо, наречено „данъци“, и още едно нещо, наречено „заеми“. Е, той Горанов основно от това разбира – данъци и заеми, така че… Радвай се народе на по-високата минимална заплата! 🙂

Пустата му водеща, обаче, не спира да задава кофти въпроси. Ето следващият:

„Когато в предишния парламент напуснахте НС като депутат, обяснението, което дадохте пред публиката беше, че напускате и отидохте в банковия сектор е, че не Ви стига депутатската заплата от около 2000 лв. да изхранвате семейството си. Подозренията са, че министерската не е по-висока чак толкова от депутатската. Така че какво промени отношението и перспективата Ви, та да се върнете като министър?“

6:0 за водещата!

Мачът е свирен! Играчите не са за първа лига 🙂

13 Отговори

 1. остава да попитаме само едно, щом „дребните“ активчета като таблет и телефон не са от значение, защо минимума за деклариране е 700 лева, а не примерно 7000 лева или 70 000 лева? Това не е данък всеки ден, това е данък корупция! Данък Корупция! Защото всеки, който има собствен бизнес знае, че законът се прилага според тълкованието на проверяващия, което само по себе си е предпоставка за злоупотреби и писане на актове, легално заплахи и рушвети …. Това е българският модел за бизнес! Мафията си има държава, държавата и пише закони и съвсем легално конкуренцията се разчиства с проверки по сигнали или съзнателни гениални тълкования на законите на проверяващите, тъй като самите закони го позволяват по начина, по който со написани и приети!

  • Споделям „питането“ Ви. И аз си задавам същия въпрос, но… тъй като данъците не са в сферата на компетенциите ми, както по-горе отбеляза г-жа Кръстева, ще се въздържа от коментар 🙂 Всъщност, май няма да се въздържа напълно и ще кажа, че само „специалисти“ като г-жа Кръстева не виждат, че това е поредната хранилка за корумпирани чиновници, а приносът на въпросния данък към бюджетните приходи ще е пренебрежимо малък и по никакъв начин няма да компенсира вредните ефекти.

 2. Не разбирам от материята,но от мои познати разбрах,че батакът е голям!Не искам и да знам кой е финансовия министър,но пак от познат знам,че се изхвърлял като чекия на вестник!Извинявам се за квалификацията,но казаха,че нямало по-точна за този ,а и другите като него „капацитети“!

 3. Кръстева, Кръстева, трябва да смените името си на Матросов! Така страстно защитавате Горанов /вероятно Ваш кумир/, че това име напълно Ви приляга. Е, остава само да намерите и аргументите за защитата, но на кой му пука за някакви си аргументи…..

  • По-горе писах, че не харесвам анонимниците, та в тази връзка, ще Ви игнорирам!

 4. Ама Вие сериозно се заплитате в материя, която Ви е абсолютно непосилна. С репликата си, съвсем афиширахте единствено големия си критикарски хъс – но с това се изчерпахте! Отдавна трябва да сте разбрали, че залповете на „Аврора“ в главата Ви, съвсем не помагат на обективния анализ. Критикувате заради самата критика, а не заради релевантни аргументи. Жалко е наистина, защото „олеквате“ дори като филолог!
  И, името ми е Екатерина Кръстева. Анонимността не ми харесва.

  • Госпожо Кръстева,
   Боя се, че материята и за Вас е твърде непосилна, ако съдя по немощния опит да защитите незащитимия си коментар по-горе. До „Аврора“ ли достигат способностите Ви за аргументация? Впрочем, не разбрах как точно „олекнах“ като филолог, след като в случая не дискутираме необходимостта от премахване на пълния член, например, а необходимостта от по-професионална работа на комуникационните екипи в министерствата и, не на последно място – необходимостта от по-качествена аргументация (доколкото изобщо такава е възможна) на екзотични управленски идеи.

   • „Екзотиката“ е европейска практика десетки години назад и както се досещате от 2007г. е в сила и у нас. Друг е въпросът, че не е прилагано досега. Има и решение на Европейския съд, от 2012г., по жалба на варненска фирма, спрямо която данъчните са преценили да приложат „данък уикенд“. Та решението,е в полза на данъчните. Четене трябва, четене…. Иначе, говоренето се превръща в бръщолевене.

    • Напълно съм съгласна с Вас – четене трябва! Затова прочетете какво съм написала, след това може пак да поговорим.

   • По въпроса с „олекването“ – чисто психологически рефлекс, когато някой говори небивалици извън кръга на компетентността си, получава недоверие дори за това, за което има познания.

    • Комуникациите СА в кръга на личните ми компетенции, така че нямам притеснения да говоря за тях. Виж, Вашите компетенции ми е трудно да определя в коя сфера са, затова няма как да преценя дали олеквате. Дотук единственото, което разбрах е, че компетенциите Ви не са нито в сферата на комуникациите, нито в сферата на данъците и финансите.
     Драго ми беше да си поговорим, но бихме могли да продължим разговора си, след като достигнете нужното ниво на компетенции в сферата на комуникациите, иначе разговорът е безпредметен. Ако все пак държите да си говорите за данъци, посетете някой финансов блок или сайт.
     Отново подчертавам, че тук НЕ си говорим за данъци, а за КОМУНИКАЦИИ и комуникационни умения, от които очевидно сте далеч в представите си.

 5. Когато некомпетентността и типично женското злобничко политиканстване се обединят, резултатът е това писание! Хич не мисля, че си струва да влизам в полемика с г-жа Алашка, само ще я посъветвам да попрочете какви са европейските практики по въпроса за „данък уикенд“. За обърканата и главица най-добре ще бъде да провери как стои въпросът във Великобритания за закупени фирмени коли например – просто, не ползваш никакъв данъчен кредит. Няма уикенд, няма делник. Но, така е когато на всяка цена държиш да критикуваш – превръщаш се в лелката от опашката пред зарзаватчийницата!

  • Кръстева (ако изобщо се казвате така),
   Когато се чете без опит да се разбере прочетеното, в съчетание с опит на комуникатор да прикрие гафа си, резултатът е злобен и неадекватен коментар.
   Всъщност, написаното по-горе визира не толкова неадекватността на мерките, които се предлагат, колкото неадекватността на тяхната аргументация, както и неадекватността на отговарящите за комуникациите на въпросния министерски мозък. Когато комуникаторите предпочитат да публикуват 1:1 глупостите на този, за чието представяне отговарят, резултатът е „злобен коментар на лелка от опашката пред зарзаватчийницата“. Казано по друг начин, ако за комуникации отговарят зарзаватчии, усилията на комуникиращия стигат до устата на лелките от опашката 🙂
   Що се отнася до данък „всеки ден“, „уикенд“, „делник“ или както искате да го наричате… Само една объркана главица може да дава пример с практиката във Великобритания, където „не ползваш НИКАКЪВ данъчен кредит“, докато се опитваш да защитиш някакво хибридно иновационно решение хем да се ползва такъв кредит, хем за определени дни и часове да не се ползва. Ако авторите на тази иновация си бяха направили труда да анализират разходите, които ще се правят за администрирането на въпросната иновация, и ги съпоставят с потенциалните приходи, щяха да установят, че цялата тази идиотия е едно прехвърляне от пусто в празно.

Leave a Reply

СПИСЪК НА ПУБЛИКАЦИИТЕ
Отворете | Затворете
Translate »