Аман от бури в чаша вода! Поредната медийна дъвка е тази за таксата за влизане на провинциални автомобили в центъра на София, която била предложена от „бизнеса“ (каквото и да означава това). Това, че някакъв човек, занимаващ се с някакъв бизнес, в качеството си на участник в някаква среща при кмета на София, предложил въпросната такса, не означава, че този човек е „бизнесЪТ“, а означава, че кметът на София си направи евтин пиар от въпросната среща и въпросното предложение.

Сега се редуват репортаж след репортаж за всякакви градове и паланки из страната, които щели да въвеждат аналогични такси за софийски коли. А като черешка на тортата в един от репортажите се чу репликата „те софиянци плащат по лев за кубик вода, а ние по 2.5 лв.“.

Аман от провинциална митология! За сведение на жителите на другите градове, кубик вода в София струва 2 лв. Надявам се да са доволни, че справедливостта е възтържествувала и наглите софиянци пият скъпа вода. Преди време чух пак от жител на провинциален град, че на софиянци към заплатите им плащали „софийски“ – някаква специална добавка, бонус или нямам идея какво. Всичките ми опити да оспоря този факт останаха неприети, естествено. Защото някак по-далавера е да живееш с убеждението, че си прецакан, а някой друг получава незаслужено нещо повече от теб.

Та, като съм започнала да употребявам думата „аман“, ще я кажа още веднъж – аман от тази пуста народопсихология!

Translate »