ДУПЕтатите мислели да разрешат автомобилните застраховки онлайн, което пък щяло да изхвърли от пазара брокерите, а това пък щяло да доведе до намаление на „гражданската отговорност“ с 30-40 лева, което пък щяло да компенсира увеличението на винетките.

Следите ли ми мисълта?

Сигурна съм, че не ви е лесно, но и на мен не ми беше много лесно да схвана логиката на това, което чух. Затова ще се опитам да го разтълкувам.

На първо четене, новината изглежда потребителски приятна – винаги е добре перспективата да е свързана с намаление на разходите. Но това е само „на първо четене“.

Между редовете, обаче, реално пише, че поредното професионално съсловие (това на брокерите) ще бъде ударено с чук от държавата и ще му се наложи да се нареди пред бюрата по труда. Явно на държавата й е по-изгодно с едната ръка да прибира по-високи приходи от винетни такси, а с другата ръка да плаща за нови безработни, обезщетения, социални помощи и пр.

В резултат от тези разсъждения, първият извод, който си правя от въпросната новина е, че всъщност държавата все по-грубо влиза с бутонките в частния бизнес, с огромни шепи присвоява от него, за да пълни собствените си бездънни джобове. Е, хвърля по някоя троха на нещастния българин под формата на 8 лв. увеличение на пенсиите или нещо подобно – само мир да има и всички да са щастливи.

Само че дали всички (освен финансовия министър) са щастливи? Съмнявам се!

Пак на първо четене, похвално е, че ДУПЕтатите са се сетили да разрешат онлайн-застраховането. Изглежда най-сетне са погледнали таблетите и смартфоните си и са видели, че годината е 2015-а, векът е 21-ви,  известен като „Векът на технологиите“. Дотук добре! Имаме напредък. Но, в този ред на мисли, дали ДУПЕтатите са чували за електронни винетки? Имам тежки съмнения, че са пропуснали тази част от технологичното развитие.

Така неусетно стигнах до втория си извод за вечерта – технологичен трябва да е частният сектор, за да може да бъде контролиран и „цеден“ по всякакви канали, а държавата трябва да продължава да си живее безметежно в ерата на билетчетата, талончетата и всякакви други хартийки, за да не може никой по никакъв начин да й хване спатиите.

Без да е нужно кой знае какво четене между редовете, всеки средноинтелигентен потребител на публична информация безпроблемно може да установи, че от ден на ден прогресиращо като интензитет управляващите генерират нови и нови идеи за всевъзможни данъци, такси и таксички, и с все по-бързи темпове ги реализират. Същите тези управляващи твърдят, че партията им е „дясна“, а политическата теория твърди, че дясната идеология предполага по-малка преразпределителна роля на държавата, респективно – по-ниско данъчно (пряко и косвено) облагане.

Следва логичният въпрос лява или дясна е управляващата партия?

Третият извод ще го оставя за домашно на уважаемия читател 🙂

Translate »