ТВ „България он еър“, 14.10.2015 г.

Подчинени ли сме на времето? Може ли смяната на часа и превъртането на стрелките да бъде съдбоносно? Това са част от въпросите, на които екипът на предаването Днес се опита да отговори.

„Не промяната на часа, а промяната на сезона, на времето влияе на човешкия организъм. Адаптацията е индивидуална и продължава около месец.“ – коментира психоложката Зорница Тоткова. Психоложката препоръча по-голяма физическа активност, по-здравословно хранене и по-положителна лична нагласа.

Според Ани Алашка, експерт от Българската стопанска камара, концентрацията намалява и рефлектира върху производствения процес и животновъдството. „Местим стрелките на часовника заради историческа инерция. Няма никакъв енергиен ефект. Икономисваме не повече от лев.“ – обясни Алашка.

Професор Гаро Мардиросян от Института за космически изследвания и технологии към БАН смята, че няма човек в България, който да подкрепя смяната на часовото време.

Как трябва да се храним през есента, за да имаме тонус? Практични съвети даде проф. д-р Донка Байкова – диетолог, зам.-председател на Българското дружество по хранене и диететика. Тя коментира, че през зимата консумираме три пъти повече сол и определи храната като най-мощния фактор на нашия организъм, тя е най-доброто лекарство срещу стрес. Доктор Байкова препоръча храни, богати на Омега 3 мастни киселини и антиоксиданти.

Екипът на предаването Днес разговаря по телефона с психолога Десислава Илиева за това как ни се отразява смяната на часовото време и какво се случва, когато синхронът между механичния и биологичния часовник е нарушен. Тя изрази мнение, че най-много страдат възрастните деца.

Translate »