За хуманността, обществената солидарност и още нещо...

Категория:

22 август 2015 г. 

Обвинете ме в безсърдечност и всякакви други грехове, но ми се гади от сълзливия начин, по който се представя историята със съборените ромски къщи във Варна. 

А най-силно ми се догади, когато чух в новините, че „неправителствена организация“ е завела иск срещу България в съда в Хага, заради въпросните съборени къщи. Не казаха коя е организацията, но не е трудно да се досетим, че иде реч за Български хелзингски комитет (БХК), които отдавна трябваше да бъдат натирени през девет земи в десета, заради родоотстъпническата им дейност.
 
Разбира се, че е ужасно да гледаш хора без покрив над главата си, а децата им да бъдат отделяни от тях и пращани в социални заведения. Разбира се, че на пръв поглед това е нехуманно отношение от страна на държавните органи. 
 
Но… само на пръв поглед! 
 
Защото хуманността е не просто човешко качество – това е обществена характеристика, а когато говорим за общество, означава всички в това общество да носят съответните отговорности. 
 
Питам какви отговорности към обществото са понесли тези, към които сега се очаква проява на хуманност?! Законни къщи ли са си построили? Данъци, ток и вода ли са плащали? Децата ли са си образовали? Те самите какво са направили за собствената си квалификация и възможност да допринасят с труда си за близките си и за цялото общество?
 
Ако за нещо държавата е виновна, то е за безхаберното си поведение и неглижирането на проблема години наред. Защото същата тази държава очевидно десетилетия е наблюдавала безмълвно незаконното застрояване и нищо не е предприемала, за да го спре. 
 
Помните ли как преди години багерите пратиха в небитието луксозните къщи край морето (ако не греша, пак беше някъде около Варна)? А защо тогава БХК не заведе дело в Хага? Защо медиите не пускаха сълзливи истории в опит да трогнат безсърдечния тв-зрител, живеещ в законно жилище и плащащ своя дан към обществото?
 
Ако ще предъвкваме дъвката за хуманността и обществената солидарност, питам БХК хуманно и солидарно ли е десетилетия наред определени прослойки да живеят на гърба на останалата част от обществото?! Хуманно и солидарно общество не се гради по този начин. Градежът е невъзможен без силна държава. Това, което най-много ни липсва, е ДЪРЖАВА! Защото към днешна дата всички обитаваме територията България, а не държавата България – държавата е само на хартия! 
 
Така че, приветствам всяко действие, което демонстрира, че живеем в правова държава, в която всички са равно правоимащи, но и равно отговорни. Лошото е, че подобни действия (впрочем, аналогично е положението и с пломбирането на бензиноколонките) се случват твърде близо до изборите и леко понамирисват на евтин имиджов сценарий. 
 
А всъщност имаме нужда от държава не само преди избори. Наличието или отсъствието на държавата си проличава най-добре в периодите след избори и това би трябвало да стане ясно на уважаемите господа и дами управляващи.

Категория:

Translate »